Factorii de risc ai aterosclerozei
Termenul „factor de risc” a apărut în jurul anului 1960 ca rezultat al studiilor epidemiologice care indicau asociaţia între unele caracteristice ale grupurilor populaţionale studiate şi apariţia mai frecventă a cardiopatiei ischemice şi a altor condiţii clinice produse de ateroscleroză.
Hipertensiunea arterială a fost primul factor de risc demonstrat care a intervenit în producerea şi evoluţia cardiopatiei ischemice. Ulterior, atenţia s-a concentrat asupra dislipidemiilor care au devenit un element central în aterogeneză.
Timp de aproape 2 decenii conceptul factorilor de risc pentru cardiopatia ischemică şi ateroscleroză a fost solid şi definitiv edificat, iar în prezent are o fundamentare epidemiologică, clinică, experimentală, morfopatologică şi terapeutică.
„Factorii de risc” definesc acele caracteristici care se găsesc la persoane sănătoase şi care sunt asociate statistic cu posibilitatea apariţiei subsecvente a cardiopatiei ischemice (sau a altor boli cardiovasculare aterosclerotice). În sens larg factorii de risc includ caracteristici ale modului de viaţă definit ca „stil de viaţă”, caracteristici biochimice, precum şi unele elemente personale nemodificate:
Stil de viaţă
- Alimentaţie bogată în grăsimi saturate, colesterol şi calciu
- Fumat
- Consum de alcool
- Sedentarism
Caracteristici biochimice sau fiziologice (modificabile)
- Creşterea colesterolului
- Hipertensiunea arterială
- Diabetul zaharat sau scăderea toleranţei la glucoză
- Obezitatea
- Factorii trombogeni
Caracteristici individuale (nemodificabile)
- Vârsta
- Sexul
- Istoricul familial de cardiopatie ischemică sau de boli cardiovasculare la vârste relativ tinere (bărbaţi sub 55 ani; femei sub 65 ani)
Cercetările multidisciplinare au identificat trei factori de risc major pentru cardiopatie ischemică:
- hipercolesterolemia
- hipertensiunea arterială
- fumatul
Aplicarea fundamentală ştiinţific a măsurilor de prevenţie primară şi mai ales de prevenţie secundară precum şi estimarea riguroasă a rezultatelor obţinute a condus la două concluzii esenţiale:
- Scade continuu morbiditatea şi mai ales mortalitatea prin bolile cardio-vasculare (în ultimii 15 – 20 ani)
- Se dovedeşte oprirea progresiei leziunilor aterosclerotice sau chiar regresia lor.
Medic internist
categorie superioară
Viorel Smolniţchi