Rabia
Rabia este o boală produsă de un virus care afectează sistemul nervos central atît la animale cit si la oameni.
Oamenii pot dobîndi boala în urma muscăturii, produse de la animalele infectate atît sălbatice cît si domestice cum ar fi: cîini ,pisicile ,vulpile ,lupii ,ratonii.
Pentru a preveni rabia (in caz de muscătură),persoanle infenctate trebuie tratate inainte de aparitia vreunui simptom.
Putem depista animalele infectate după următoarele semne:
– lipsa fricii de oameni
– atitudinea timidă la animalul de casă care era deobicei prietenos
– agresiune sau schimbări bruste de comportament
– salivare in exces
– consumul de substanțe necomestibile
– paralezie a memvrelor
Perioda tipica de incubație a virusul rabic este de 4-6 saptamini.În această perioadă,de obicei nu este prezent nici un simptom al bolii.Primele simpoame includ durere și amorțeală la locul mușcăturii urmate apoi de febră tusă sau senzație de gît uscat, durere abdominală anxietate sau nelinește.
În periada tardivă a bolii apar spazme musculare la nivelul muschilor feței,gitului,sau diafragmului urmate de convulsii ,comă ,insuficiența cardiacă și respiratorie ,deces.
Cînd o persoana este muscata de un animal rana trebuie curațată imediat cu multă apă și sapun pentru a reduce riscul unei infecții.Este indicată efectuarea unui consult medical de specialitate pentru a se stabili un tratament complex,incluzînd administrarea unor vacinuri.
Medicii vor evalua riscul de infecție și vor informa serviciile respective pentru testare animalului ,care in caz că este infectat va fi eutanasiat.
Medic neurolog
categoria superioara
Plesco Maria