Un seminar despre infecțiile transmise de țânțari, precum virusul West Nil, dar și alte boli răspândite de insecte (albine, muște sau căpușe) a fost desfășurat astăzi, 15 august, pentru personalul din cadrul instituției noastre. Acesta a fost organizat în cadrul Consiliului asistentelor medicale superioare, moașelor superioare și felcerilor laboranți superiori din cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal ”Gheorghe Paladi”.
Informații ample au fost prezentate de președintele Consiliului, Angela Ostrovan, asistentă medicală principală și medicul epidemiolog Ivan Dopira.
Modificările climatice din ultimul deceniu, temperaturile ridicate, valurile de caniculă deseori însoțite de ploi abundente, precum și fluxul mare de călători și mărfuri au favorizat apariția și răspândirea speciilor invazive de țânțari, specii netradiționale, care nu au mai fost înregistrate până acum. În afară de disconfortul provocat în urma înțepăturilor, care poate provoca de la o iritație ușoară până la inflamație severă, aceste insecte mai pot transmite omului boli virale deosebit de grave, una din ele fiind febra cauzată de virusul West Nil. În ultimii ani, în Europa, tot mai multe țări raportează cazuri de infecție cu acest virus.
Important de reținut!
Infecția cu virusul West Nil se transmite doar prin înțepături de țânțari infectați, dar nu și de la om la om.
Sfaturile specialiștilor pentru a vă proteja:
- Evitați expunerii la țânțari, purtând haine de culori deschise, cu mâneci lungi, pantalonilor lungi și șosetelor înalte, mai ales după lăsarea serii;
- Utilizarți substanțele repelente (care resping țânțarii) împotriva țânțarilor;
- Utilizați substanțeinsecticide în locuință/în jurul locuinței;
- Montați plaselor antimoschit la geamuri/uși;
- Asigurați desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei;
- Înlăturați condiţiile de dezvoltare a țânțarilor (schimbarea regulată a apei folosită pentru adăparea păsărilor, îndepărtarea acumulărilor temporare de apă, gunoiului menajer ş.a.).
Aveți grijă de sănătatea dumneavostră și a celor dragi!