10 octombrie – Ziua Mondială a Sănătății Mintale

În fiecare an, la data de 10 octombrie, este marcată Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale. Această zi a fost stabilită în anul 1992, de către Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală (World Federation for Mental Health – WFMH), cu scopul de a spori gradul de conştientizare şi educare în privinţa sănătăţii mintale.

Astfel, anul acesta, Ziua are ca temă „Tinerii şi sănătatea mintală într-o lume în schimbare” unde se atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă tinerii, actualmente, în lumea noastră şi asupra a ceea ce au nevoie aceștia pentru a se dezvolta sănătoşi.

Estimările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) denotă că, la nivel global, circa 450 milioane de persoane sunt afectate de probleme de sănătate mintală, tulburări de comportament şi neurologice, și de consecințele utilizării substanțelor interzise. Un studiu desfăşurat de către OMS a atestat faptul că depresia afectează circa 121 de milioane de persoane de pe întregul mapamond.

Bolile mintale şi neurologice, afectând sănătatea în general, pot să blocheze capacitatea omului de a se realiza profesional şi de a fi de folos comunităţii. De asemenea, o multitudine de factori de natură socială, demografică, psihologică sau biologică contribuie la menţinerea sănătăţii mintale a unei persoane. Tulburările mintale apar în toate culturile şi în toate etapele vieţii. De asemenea, pe lângă ceilalţi factorii genetici şi psihici, integritatea sănătăţii mintale se asociază cu schimbările sociale rapide, cu nivelul stresului de la locul de muncă, discriminarea de gen, excluderea socială, stilul de viaţă nesănătos, riscurile violenţei de toate tipurile, cu alte probleme de sănătate, cu accesul la îngrijire şi tratament şi cu încălcările drepturilor omului. Din cauză că sistemele sanitare, la nivel global, se confruntă cu mari probleme în acordarea de îngrijiri în domeniul sănătăţii mintale, iar resursele disponibile sunt insuficiente, numeroase persoane cu tulburări mintale din ţări din întreaga lume nu primesc niciun fel de ajutor.

Important! În Articolul 1 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului se afirmă că <<toate fiinţele umane se nasc egale în demnitate şi în drepturi>>. Preambulul Convenţiei ONU privind Drepturile Persoanelor cu Handicap prevede că <<discriminarea împotriva oricărei persoane pe bază de handicap constituie o încălcare a demnităţii şi a valorii persoanei umane>>.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în Republica Moldova:

  • locuiesc circa 60 de mii persoane cu probleme de sănătate mintală, dintre care circa 28 mii au grad de dizabilitate;
  • se înregistrează o rată a incidenţei de circa 15 mii persoane pe an şi o prevalenţă totală de circa 100 mii;
  • tulburările mintale cuprind până la 25% din fondurile serviciilor sociale și de pensii în Republica Moldova;
  • activează medici psihiatri;
  • funcționează Centre Comunitare de Sănătate Mintală, atât municipale și raionale.

/10.10.2018/