Luna Internațională de Informare despre Cancerul la Sân
Anual, în luna octombrie este marcată Luna Internațională de Informare despre Cancerul la Sân, instituită de către Organizația Mondială a Sănătății, pentru a atrage atenția populației privind prevenirea acestei maladii.
Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor la nivel mondial și constituie 30% dintre toate neoplaziile feminine. Pe glob la fiecare 3 minute este diagnosticată cu cancer la sân o femeie, iar la fiecare 14 minute una decedează din această cauză.
În Republica Moldova, cancerul mamar ocupă primul loc în morbiditatea prin tumori maligne la femei, fiind înregistrate circa 1000 cazuri noi anual. Este îngrijorător faptul că, acest numărul acestora este în creștere, astfel încât, dacă în 2015 au fost diagnosticate cu această maladie 1013 paciente noi, în 2016, au fost luate la evidență 1170 paciente noi, iar în 2017 s-au înregistrat 1118 cazuri conform Registrului Național de Cancer. Din păcate aproape 10 la sută dintre acestea pierd lupta cu boala chiar în primul an de la depistarea maladiei, cauza principală fiind diagnosticarea tardivă a bolii. Vârsta medie fiind de 50 ani.
Depistat la timp, cancerul mamar poate fi tratat, motiv pentru care medicii le recomandă femeilor peste 20 ani, autoexaminarea, prin palparea sânilor în fiecare lună, iar în cazul în care se descoperă anomalii, este necesară adresarea imediată la medicul de familie. Femeilor peste 35 de ani este recomandabil să efectueze o mamografie cel puțin o dată la trei ani pentru a se asigura că sunt sănătoase sau o dată în an, după vârsta de 40 ani.
(Sursa imaginii și informației – Ministerul Sănătății, Munciii și Protecției Sociale al Republicii Moldova)
/01.10.2018/