Alăptarea la sân. Ce trebuie să știe mămicile despre alăptare?
Doar un medic profesionist poate deveni un bun consilier și ajutor pentru mămici sau viitoarele mămici în călătoria minunată a alăptării. Cred că trebuie să fii cu adevărat pasionată de alăptare, pentru a putea urmări aceasta perioadă din viaţa fiecărei femei.
Alăptarea poate fi comparată cu un proces continuu de învăţare şi descoperire.
Scopul nostru este de a oferi informaţii utile. Nu este corect de a face recomandări despre ce ar trebui să facă mama. Mult mai efectiv este ajutorul mamei pentru a găsi informaţia de care are nevoie pentru a lua o decizie cu circumstanţe individuale. Întotdeauna trebuie de respectat decizia mamei, indiferent dacă suntem sau nu în acord cu ea. Considerăm că, dacă mama este informată înainte de naştere despre alăptare, atunci va şti să ia decizii în cunoştinţa de cauză.
În alăptare, noi mizăm pe mama. Iar taţii – tot au un ajutor binevenit în această încurajare a alăptării. Cea mai frecventă problemă este că mama nu are încredere în capacitatea ei de a produce lapte. Femeia trebuie neapărat încurajată în maternitate şi de familie.
Iată care sunt problemele întâlnite în alăptare: startul greşit în alăptare, poziţionarea greşită la sân, mastita, infecţia mameloanelor, luarea în greutate, diversificarea timpurie, relactaţia, alăptarea în afara casei, refluxul gastro-esofagian, alergiile, alăptarea în timpul nopţii, oboseala mamei, presiunea celor din jur atunci când mama depăşeşte un an de alăptare.
Care sunt recomandările general valabile pentru orice viitoare sau proaspăta mămică cu privire la alăptare?
Recomandarea principală este ca mama să se informeze înainte de naştere despre alăptare. Este necesar să înţeleagă cum se produce laptele matern, să cunoască poziţiile de ataşare corectă la sân şi să cunoască semnele – să „citească” bebeluşul. Este important pentru mamă ca să vadă şi alte mame alăptând sau să cunoască experienţele altor mame în alăptare şi să preia ceea ce îi convine şi se potriveşte ei şi bebeluşului.
Ce recomandă Organizația Mondială a Sănătăţii (OMS)?
Recomandarea OMS şi UNICEF prevede ca alăptarea exclusivă să dureze până la 6 luni, iar apoi să fie continuată, alături de o diversificare corectă, până la vârsta de 2 ani sau mai mult. Recomandările sunt bazate pe studii ştiinţifice.
Până la ce vârstă este recomandată alăptarea în general?
În trecut recomandarea era până la un 1 an, acum recomandările actuale sunt cel puțin până la 2 ani de zile. Prima recomandare începe chiar de la naștere, lipit de pieptul mamei în prima oră sau jumătate de oră. A doua – ține de alăptatul exclusiv timp de 6 luni, alăptăm „la cerere”. A treia recomandare ține de combinarea alăptării cu mâncarea adițională după 6 luni şi până la 2 ani. Ulterior, copilul trebuie să treacă la mâncarea de familie.
Care este concluzia?
Durata optimă a alăptării depinde de nivelul de dezvoltare a fiecărui copil, de energia şi timpul pe care mama este dispusă să îl aloce acestei activităţi, precum şi de relaţia dintre cei doi. Dar, toate cercetările susţin recomandarea ca alăptarea să continue la cerere şi după 1 an, dacă se poate și până la 2 ani sau chiar mai mult, iar înţărcarea să se producă atunci când copilul este pregătit.
Nota Bene! Fiecare copil are dreptul de a fi alăptat, fiecare mamă are dreptul de a lua o decizie informată şi societatea trebuie să facă eforturi pentru a o sprijini să alăpteze.
Dorina Darii, medic obstetrician-ginecolog,
categorie superioară.
/17.08.2018/