Educație pentru sănătate! Laparoscopia ca metodă de diagnostic și tratament în ginecologie
Chirurgia minim invazivă, a cărei parte extrem de importantă este chirurgia laparoscopică, ce definește o atitudine generală, potrivit cărea chirurgul trebuie să-și atingă scopul terapeutic, folosind cât mai puține mijloace, cât mai puține gesturi, respectând integritatea țesuturilor și organelor, folosind cât mai puțin material de sutură și supunând pacientul unei intevenții chirurgicale de o durată și o agresivitate cât mai mică.
Astfel, toate aceste tehnici, care înglobează o cantitate imensă de creativitate, inteligență și fantezie, servesc în final un singur scop: binele bolnavului, cicatricile abdominale practic invizibile, durerea postoperatorie aproape inexistentă, spitalizarea de scurtă durată, vindecarea rapidă, posibilitatea reluării precoce a activităților profesionale, precum și vieții sexuale reprezintă avantaje reale pentru pacientă și familia acesteia.
Laparoscopia diagnostică: este utilizată pentru evaluarea pelvisului în durerile acute sau cronice, sarcinii ectopice, endometriozei, torsiunii anexiale sau în altă patologie chirurgicală. În funcție de aspectele constatate, acestea se pot rezolva tot pe cale laparoscopică. În cazul în care se ridică suspiciunea unei malignități atunci se pot efectua, pe această cale, biopsii din zonele suspecte. Pentru evaluarea permeabilității tubare se injectează un colorant cu ajutorul unei canule plasate intrauterin și se vizualizează pasajul acesteia la nivelul trompelor uterine.
Sterilizarea tubară: reprezintă o metodă contraceptivă sigură, recomandată cuplurilor care au încheiat planificarea familială.
Liza aderentelor: aderentele reprezintă țesut fibros format între organele pelvine ca urmare a unor infecții (apendicită, boală inflamatorie pelvină, etc), endometriozei sau intervențiilor chirurgicale în antecedente. Aderentele pelvine pot duce la infertilitate și la durere pelvină cronică. Liza acestora pe cale laparoscopică reprezintă tratamentul de prima intenție.
Tratamentul endometriozei: endometrioza reprezintă prezența de țesut endometrial (mucoasa uterină) în afara localizării sale normale, cel mai adesea în trompele uterine, ovare sau la nivelul țesuturilor pelvine astfel țesutul care captusește uterul (denumit endometru) va ajunge să se dezvolte și în alte regiuni din exteriorul uterului.
Laparoscopia reprezintă principala metodă de diagnostic și tratament al acestei afecțiuni. Leziunile endometriozice pot fi excizate sau se practică ablația acestora folosind instrumentele de electrochirurgie. Studiile efecutate în centre medicale de renume arată o îmbunătățire a fertilității și o diminuare a durerilor pelvine după acest tip de intervenții.
Sarcina extrauterină: reprezintă implantarea oului oriunde în afara cavitații uterine. Tratamentul chirurgical de primă intenție este laparoscopia care poate să definitiveze diagnosticul și să ofere posibilitatea terapeutică minim invazivă.
Chisturile ovariene: chisturile simple ovariene cu dimensiuni de peste 6 cm și care persistă mai mult de două cicluri menstruale la femeia în premenopauză și negravidă au indicație terapeutică chirurgicală. Intervenția se poate efectua fie prin laparoscopie fie prin laparotomie, dacă există suspiciunea unei malignizări.
Tratamentul chirurgical urgent este necesar în cazul apariției unor complicații: torsiunea sau ruptura chistului, dureri pelvine severe sau sângerări, dimensiuni mari ale chistului sau existența unei suspiciuni de cancer ovarian.
Fibroamele uterine: Fibromul reprezintă o tumoră benignă ce se dezvoltă din fibrele musculare ale uterului. Indicația și modalitatea de tratament chirurgical se pun în funcție de vârsta pacientei, localizarea și dimensiunea fibroamelor. În cazul femeilor ce doresc păstrarea funcției reproductive sau la care prezența fibroamelor reprezintă cauza infertililtății, se indică miomectomia conservativă cu păstrarea uterului, aceasta se poate efectua atât laparoscopic cât și prin laparotomie (în cazul fibroamelor voluminoase, etc).
AVANTAJE
Avantajele chirurgiei laparoscopice vin în principal din caracterul minim invaziv al acesteia ceea ce duce la o agresiune mult mai mică asupra organismului, cu scăderea în intensitate a durerii postoperatorii și de aici scăderea medicației, risc infecțios redus, durata de spitalizare redusă, unele interventii pot fi efectuate cu internare de o zi, vindecare mai rapidă și cu rezultat estetic bun, mobilizare postoperatorie mai rapidă, scăderea complicațiilor intra și postoperatorii.
Durata mai scurtă a intervențiilor chirurgicale laparoscopice se datorează în principal lipsei timpului parietal. Pierderea mai mică de sânge intraoperator și agresiunea imunologică minimă reprezintă aspecte importante la pacienții tratați al căror organism ar suporta mai greu o intervenție clasică.
Integrarea socială se face în medie cu 2 săptămâni mai devreme decât în cazul chirurgiei deschise.
Spitalul Clinic Municipal Nr.1 dispune de o linie endoscopică de ultimă generație și de specialiști cu experiență ce pot efectua întreaga gama de intervenții pe cale laparoscopică descrise în acest articol, de altfel, pentru a cunoaște unele rezultate, vă aducem la cunoștință că pentru anul 2017 au fost efectuate cu succes 1472 de intervenții în acest sens.
/12.07.2018/
Margareta Uzun
Medic obstetrician-ginecolog, categorie superioară.