Stop drog! Păstrăm societatea sănătoasă! Prețuim viața! Viitorul contează!
În fiecare an, la data de 26 iunie este marcată Ziua Internaţională Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri și care, își propune să sporească gradul de conştientizare privind problema majoră pe care o reprezintă pentru societate drogurile, precum și să creeze o societate fără consum de droguri. Această zi a fost stabilită de către Organizația Națiunilor Unite (ONU), în decembrie 1987, și a început cu un mesaj ferm de combatere a traficului și vânzărilor de droguri și a oferi tratament gratuit celor care sunt dependenți de aceste substanțe extrem de nocive sănătății.
Potrivit paginii web oficiale a ONU (www.un.org), problema drogurilor continuă să ameninţe întrega lume despre pericolul asupra sănătăţii publice, siguranţei şi bunăstării omenirii, în special a tinerilor, securităţii naţionale şi a suveranităţii statelor, dar și a stabilității economice şi politice, dezvoltarea durabilă, etc. Un fapt important este că, Biroul ONU pentru Droguri şi Criminalitate s-a implicat activ, de-a lungul anilor, în lansarea de campanii de sensibilizare cu privire la problema drogurilor la nivel mondial, de campanii pentru susţinerea acţiunilor de control al drogurilor, a realizat adesea echipe cu alte organizaţii şi a încurajat societatea să participe activ la aceste campanii.
Pericolul drogului!
Drogurile au consecinţe grave asupra organismului omului. Pot apărea leziuni ale creierului, îmbolnăviri ale ficatului, leziuni ale rinichilor, tremor, hipertensiune arterială, tulburări ale somnului, pareze, îmbolnăviri ale pancreasului, embriopatie la (femeile însărcinate), adică vătămarea copilului în corpul mamei. Toate drogurile au în comun mai multe efecte dăunătoare sănătăţii care duc până și la moarte. Printre acestea se numără: îmbătrânirea prematură, iritabilitate, agitaţie, agitaţie continuă, dureri de cap, ritm alert al inimii, crampe stomacale, stări psihotice, slăbirea sistemului imunitar, tulburări ale dezvoltării la copiii nenăscuţi, pierderea progresivă a eului, adică tulburări ale funcţiei eului şi ale autocontrolului la nivel corporal, etc.
Consumul de droguri a luat forma unui fenomen social, populaţia cea mai expusă acestui comportament fiind adolescenţii şi tinerii. În lume, media de vârstă a consumatorilor de droguri ilegale a scăzut în ultimii ani de la 20-25 de ani la 15 ani, cea mai mare teamă a oricărui părinte este legată de posibilitatea ca propriul lui copil să fie tentat de consumul de droguri şi să devină dependent. Foarte puţini părinţi se aşteaptă ca fiii sau fiicele lor să nu consume niciodată alcool sau să nu încerce să fumeze, pentru că aceste produse li se par mai puţin nocive şi nu sunt în afara legii. Tinerii de azi, însă, nu văd nici o diferenţă între consumul de tutun, alcool şi cel de droguri ilegale uşoare deşi, ar trebui să fie conştienţi că, separat de efectul dăunător al drogului în sine, chiar şi implicarea întâmplătoare sau experimentarea acestora este o activitate ilegală şi se poate solda cu dosar penal. Consumul de droguri va determina consecinţe dramatice pe termen mediu şi lung asupra sănătăţii publice prin sporirea cazurilor de SIDA, hepatită B,C, tuberculoză, și multe alte maladii cronice. Amploarea problemei actuale a narcoticelor depăşeşte preocupările forţelor de ordine şi ale lumii medicale, constituind o ameniţare pentru ordinea economică și socială a lumii.
Să protejăm societatea de droguri. Să prevenim consumul de droguri prin informarea celorlalți despre pericolul acestei substanțe nocive asupra sănătății, ce duce la dependență și ulterior la moarte.
Să nu uităm – Viața este mai importantă decât orice, ea trebuie prețuită și trăită frumos.
/26.06.2018/