La 5 iunie marcăm Ziua Mondială a Mediului Înconjurător

Anual, la data de 5 iunie este sărbătorită Ziua Mondială a Mediului Înconjurător, pentru a atrage atenţia populaţiei asupra problemelor de mediu existente pe plan local, național şi regional, indiferent de țară, rasă sau de altă natură. Ziua de 5 iunie amintește de lansarea, la Stockholm, anul 1972, a Conferinței Națiunilor Unite asupra Mediului Uman, ce a dus la înființarea Programului Națiunilor Unite pentru Mediu și care, ulterior, a fost un punct de cotitură în dezvoltarea politicii internaționale în domeniului mediului. Tema zilei din acest an este “Combate poluarea cu plastic”, unde factorii responsabili și comunitățile sunt îndemnați să se unească pentru a găsi alternative durabile la utilizarea excesivă a plasticului care poluează apele și ne amenință sănătatea.13-a-1

De fiecare dată, întregii populații, prin celebrarea acestei zile, se reamintește cât de grave pot deveni lucrurile dacă nu se manifestă grija pentru patrimoniul natural, dar mai ales, dacă plasticul care se folosește nu este corect reciclat sau evacuat în zona pentru deșeuri. Este important a sădi în mintea şi sufletul fiecărui cetăţean al societăţii conceptul că omul, ca specie biologică, este dependent de natură şi nu poate trăi în afara ei.

Fiecare dintre noi poate contribui semnificativ la ameliorarea şi protejarea parcurilor, a spaţiilor verzi sau a grădinilor, precum şi la celebrarea acestei sărbatori prin participare şi susținere.

Conform datelor Organziației Națiunilor Unite în fiecare an, cel puțin 13 milioane de tone de plastic ajung în oceane, echivalentul unui camion complet de gunoi descărcat la fiecare minut, iar în ultimul deceniu, s-a produs mai mult plastic decât în tot secolul trecut. De asemenea, 50% din plasticul care îl folosesc societățile este de unică folosință și reprezintă 10% din totalul deșeurilor generate. Totodată, dacă e să prezăntăm date privind situația mediului pe plan general atunci menționăm că starea planetei nu e tocmai bună, încălzirea globală, aruncarea plasticului în ape, păduri și alte locuri, afectează grav nu doar aspectul naturii dar și sănătatea oamenilor.

Potrivit unor sondaje, în Republica Moldova, de exemplu, problema stringentă în localitățile rurale sunt gestionarea incorectă a deșeurilor, în special a celor din plastic. Mai mult din jumătate din fântânile de la sate sunt poluate, de aceea și problema apelor este una care îngrijorează extrem de mult. O altă problemă cu care se confruntă orașele din țară vizează spațiile verzi care nu sunt îngrijite bine și unde populația nu păstrează curățenia. Tocmai pe acest motiv, avem menirea de a păstra mediul pentru generaţiile viitoare, sănătatea e și un mediu curat, ca și natura frumoasă de altfel.

Să reținem că, cum și se observă, de-a lungul timpului, omul a fost cel responsabil de problemele cele mai grave care au afectat bunăstarea mediului înconjurător și tot omul, indubitabil, este şi cel care trebuie să remedieze aceste probleme. Să protejăm mediul înconjurător!

/05.06.2018/

Serviciul mass-media