Zeci de persoane au fost consultate gratuit pe tema prevenirii hipertensiunii arteriale
Lume multă au participat vineri, 18 mai 2018, în incinta centrului comercial Shopping Malldova, la consultațiile gratuite organizate de către IMSP Spitalul Clinic Municipal Nr.1 pe tema prevenirii hipertensiunii arteriale.
Evenimentul s-a desfășurat cu prilejul Zilei Internaționale de luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale, sărbătorită în fiecare an, la mijlocul lunii mai, și care a debutat cu un flashmob unde au participat elevii Centrului de Execelență în Medicină şi Farmacie „Raisa Pacalo”, aceștia dând un semnal important publicului prezent cu mesajul „PREVENIM HIPERTENSIUNEA”.
Imediat după flashmob, timp de câteva ore, mai multe asistente medicale ai spitalului, precum și câțiva medici terapeuți au măsurat tensiunea arterială celor interesați, precum și au purtat discuții interactive cu publicul unde au oferit informații despre cauzele principale ale hipertensiunii arteriale, formele bolii, cât și aplicarea corectă a tratamentului.
Potrivit Ligii Mondiale a Hipertensiunii, la nivel global, hipertensiunea arterială se număra printre principalele cauze de mortalitate, având o incidență mai mare în țările cu o dezvoltare economico-socială slabă sau medie. În Republica Moldova însă, conform unor studii, prevalenţa hipertensiunii arteriale la persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 ani constituie circa 30%.
Ce puteţi face pentru a reduce tensiunea arterială? Un stil de viaţă sănătos poate ajuta la menţinerea tensiunii arteriale la un nivel scăzut. Acest lucru este deosebit de important, dacă vi s-a spus că aveţi hipertensiune arterială. De aceea, este indicat să vă menţineţi greutatea la un nivel potrivit pentru înălţimea şi constituţia dumneavoastră. Consumaţi mai multe fructe şi legume şi reduceţi cantitatea de sare din alimentaţia dumneavoastră zilnică. Sodiul din sare este asociat cu tensiunea arterială ridicată. Sarea de mare, sarea iodată, toate conţin sodiu şi au acelaşi efect asupra sănătăţii vs. ca sarea din mâncărurile gătite. Pentru a vă asigura că tensiunea arterială rămâne la un nivel sănătos, reduceţi cantitatea de sare pe care o adăugaţi la o masă şi consumaţi mai puţine alimente de tipul celor fast-food. Includeţi în dieta dvs. zilnică mai multe legume proaspete, fructe şi cereale integrale.
/21.05.2018/
(Fotografiile au fost realizate de către Serviciul mass-media)