La 17 mai marcăm Ziua Internațională de luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale

În fiecare an, la 17 mai este marcată Ziua Internațională de luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale în scopul sensibilizării populaţiei asupra efectelor tensiunii arteriale crescute şi în vederea încurajării cetăţenilor din toate ţările să prevină şi să controleze această boală.hipertensiune-arteriala

Această zi este promovată anual, începând cu anul 2005, de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hypertension League – WHL), în parteneriat cu Societatea Internaţională de Hipertensiune (International Society of Hypertension – ISH) şi cu alte organizaţii abilitate. Hipertensiunea este principalul factor de risc al apariţiei bolilor cardiovasculare. Definită ca o creştere a presiunii sângelui peste limita normală şi care poate cauza afecţiuni ale inimii, creierului, rinichilor şi ochilor, este numită ucigaşul tăcut deoarece o boala poate evolua fără simptome. Netratată, sau tratată necorespunzător, poate duce la complicaţii severe precum invaliditatea sau fatale, cum ar fi infarctul sau atacul cerebral.

La nivel global, se estimează că aproximativ o jumătate dintre persoanele cu hipertensiune arterială nu sunt conştiente de faptul că o au şi că mai puţin de 20% sunt controlate.

Care sunt cauzele hipertensiunii arteriale? Hipertensiunea arterială este influenţată de anumiţi factori de risc. Nu toate persoanele care au risc crescut de hipertensiune vor face boala şi nu toate persoanele care au hipertensiune au factori de risc. Aceşti factori de risc includ:

  • Vârsta;
  • Anxietatea şi stresul;
  • Diabetul zaharat;
  • Alimentaţia bogată în sare;
  • Consumul excesiv de alcool;
  • Istoricul familial de hipertensiune arterială;
  • Obezitatea;
  • Stilul de viaţă sedentar;
  • Fumatul.

Ce puteţi face pentru a reduce tensiunea arterială? Un stil de viaţă sănătos poate ajuta la menţinerea tensiunii arteriale la un nivel scăzut. Acest lucru este deosebit de important, dacă vi s-a spus că aveţi hipertensiune arterială. De aceea, este indicat să vă menţineţi greutatea la un nivel potrivit pentru înălţimea şi constituţia dumneavoastră. Consumaţi mai multe fructe şi legume şi reduceţi cantitatea de sare din alimentaţia dumneavoastră zilnică. Sodiul din sare este asociat cu tensiunea arterială ridicată. Sarea de mare, sarea iodată, toate conţin sodiu şi au acelaşi efect asupra sănătăţii vs. ca sarea din mâncărurile gătite. Pentru a vă asigura că tensiunea arterială rămâne la un nivel sănătos, reduceţi cantitatea de sare pe care o adăugaţi la o masă şi consumaţi mai puţine alimente de tipul celor fast-food. Includeţi în dieta dvs. zilnică mai multe legume proaspete, fructe şi cereale integrale.

/17.05.2018/

Serviciul mass-media