Masă rotundă cu prilejul Zilei Mondiale de Combatere a Malariei

Cu prilejul Zilei Mondiale de Combatere a Malariei, astăzi, 25 aprilie a.c., pacienții Secțiilor patologia gravidității nr 1 și 2, precum și ginecologia aseptică nr.1 au participat în cadrul unei mese rotunde, organizată de către Spitalul Clinic Municipal nr.1 pentru a aborda tematica zilei, stabilită de către Organizația Mondială a Sănătății cu genericul „Pregătiți pentru a combate malaria”.

Astfel, epidemiologul spitalului, Vasile Andriuță, le-a vorbit celor prezenți despre tratamentul prompt și eficient împotriva malariei, diagnosticarea precoce, aplicarea rațională a tratamentului împotriva infecției, utilizarea terapiei combinate în prevenirea sau întârzierea dezvoltării rezistenței acesteia, istoricul și raspândirea malariei, etc. De asemenea, doctorul Andriuță a subliniat necesitatea efectuării unui control medical atunci când o persoană se întoarce în Republica Moldova din țările afectate de malarie, mai ales femeile gravide, pentru a verifica dacă nu există infecția respectivă în organism. „Este absolut necesar ca infecția să fie depistată la timp, deoarece există posibilitatea de a o elimina și de a nu permite ca aceasta să treacă la diferite etape, ajungând chiar la decesul persoanei îmbolnăvite”, a conchis epidemiologul.

Chiar dacă în Republica Moldova nu există țânțarii care transmit infecția prin înțepătură la om, pe parcursul anilor 2010-2017 au fost depistate câteva sute de persoane infectate cu malaria de import, ceea ce înseamnă că acestă boală a fost adusă în țara noastră de pe continentul African, țările Sudan, Kenya, Afganistan, Turcia și Emiratele Arabe.

Vă reamintim că, la inițiativa statelor membre a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), pe toată terra, deja de 11 ani, la 25 aprilie este marcată Ziua Mondială de Combatere a Malariei, având obiectiv prioritar evidențierea necesității continuării investiţiilor şi angajamentelor guvernamentale în vederea prevenirii şi controlului malariei. Anul acesta, OMS atrage tuturor atenția asupra pericolului infecției și propune dezvoltarea, în continuare, a instrumentelor ce vor ajuta la cercetarea și crearea unor noi medicamente, care ulterior să poată preveni și trata, fără careva complicații, mult mai rapid și eficient această boală.

Serviciul mass-media

DSC_0071

DSC_0077

DSC_0060

DSC_0065

DSC_0082

DSC_0079

DSC_0075

DSC_0091