La 7 aprilie 2018 marcăm Ziua Mondială a Sănătății

La data de 7 aprilie al fiecărui an, în toată lumea, pe diverse tematici din domeniul medical, este sărbătorită Ziua Mondială a Sănătății, stabilită de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Anul acesta, Ziua Mondială a Sănătății este organizată sub sloganul “Sănătate pentru toți”, unde se evidențiază importanța accesului tuturor persoanelor la servicile medicale, indiferent de statutul lor economic sau social, de vârstă sau de rezidență.

Conform datelor OMS, accesul la serviciile esențiale de sănătate de calitate și la protecție financiară în procesul de accesare a acestor servicii îmbunătățesc sănătatea populației, cresc speranța de viață, protejează țările de apariția unor epidemii, reduc sărăcia și riscul de foamete, susțin creșterea economică, etc. Totodată, țările care investesc în asigurarea tuturor cetățenilor la serviciile medicale își asigură o dezvoltare sănătoasă a capitalului uman național și îl face mult mai activ și productiv. Până în prezent, unele țări au făcut deja progrese semnificative în ceea ce privește acoperirea universală a serviciilor de sănătate, însă mai există o mulțime de oameni care nu pot obține serviciile de sănătate de care au nevoie. Din acest considerent, în ultimele decenii, acest principiu a devenit o strategie cheie pentru atingerea progresului în ceea ce privește indicatorii din sănătate și din alte domenii de dezvoltare.

Organizația Mondială a Sănătății a lansat sloganul “Sănătate pentru toți” pentru a înștiința țările lumii în vederea acoperirii universale cu servicii medicale accesibile pentru toți ceea ce oferă asigurarea accesului tuturor persoanelor la acțiunile de promovare a sănătății, de prevenire a îmbolnăvirilor, precum și la procesele curative și de reabilitare eficiente și calitative.

Dincolo de aceasta, IMSP Spitalul Clinic Municipal nr.1 atrage atenția populației asupra necesității de a duce un mod sănătos de viață, prin alimentare corectă și verificarea regulată a stării de sănătate, mai ales a copiilor și nou născuților, femeilor gravide, persoanelor în etate, tinerilor. Este extrem de important ca toată populația să aibă acces la serviciile medicale garantate dar e la fel de necesar ca populația să fie capabilă să-și mențină starea bună a sănătății prin efectuarea zilnică a exercițiilor fizice, educația în domeniul sănătății publice, consultarea la timp a medicului pentru a preveni careva complicații a bolii sau apariția acesteia, folosirea corectă a tratamentului, etc. Cum spunea și marele om de știință, Ralph Waldo Emerson: “Prima bogăție a omului este sănătatea”. O serie de publicații privind educația pentru sănătate le puteți găsi la adresa http://scm1.md/educatie-pentru-sanatate/, unde specialiștii medicali ai IMSP Spitalul Clinic Municipal nr.1 recomandă cetățenilor diverse informații utile privind protejarea sănătății și prevenirea mai multor maladii raspândite în societate.

Cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății din anul acesta, IMSP Spitalul Clinic Municipal nr.1, va iniția, în perioada 6-12 aprilie 2018, discuții publice cu pacienții și personalul medical al spitalului despre importanța modului sănătos de viața, în special al femeilor gravide.

Serviciul mass-media