În fiecare an, la 29 octombrie este marcată Ziua mondială a accidentului vascular cerebral. AVC reprezintă o afecțiune neurologică gravă, care se manifestă prin blocarea alimentării cu sânge a unei zone din creier, iar în consecință are loc deteriorarea rapidă a celulelor neuronale. Un pacient netratat pierde circa două milioane de neuroni, în fiecare minut, iar la fiecare oră în care tratamentul lipsește, mor neuronii, care s-ar pierde, în mod normal, în decursul a circa 3,6 ani de îmbătrânire fiziologică.

fghjhgfres

Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă una dintre principalele cauze de dizabilitate la nivel global şi a doua cauză de mortalitate. Supravieţuitorii unui accident vascular cerebral se confruntă cu probleme dintre cele mai diverse, de la disfuncţii fizice la dificultăţi de vorbire, de orientare, pierderi de memorie, cu efecte pe termen mai scurt sau mai lung. Accesul rapid la servicii medicale poate salva vieţi şi poate creşte gradul de recuperare.

Accidentele vasculare ar putea fi prevenite acordând o atenţie deosebită factorilor de risc, precum hipertensiunea, dieta, fumatul şi exerciţiile fizice care presupun efort intens. Acţiunile de prevenţie ar contribui nu numai la scăderea numărului de AVC-uri, dar şi la reducerea bolilor cardiovasculare, a cancerului, a diabetului etc.

Simptomele specifice unui AVC pot fi asimetria feței, vorbirea incoerentă și slăbiciunea unui braț. Recunoașterea acestor semne și apelarea imediată la Serviciul de urgență 112 pot salva vieți. Datele arată că peste 30% dintre persoanele care suferă un AVC rămân dependente de îngrijire pe termen lung, dacă nu primesc ajutor în timp util. Această patologie poate afecta pe oricine și oricănd, însă este îmbucurător faptul că până la 80% din cazurile de AVC pot fi prevenite prin abordarea unui stil de viață sănătos.

IMSP Spitalul Clinic Municipal ”Gheorghe Paladi” asigură diagnosticul și tratamentul accidentelor vasculare cerebrale.

Acționează! Previne! Acum!