O sănătate mintală bună este vitală pentru sănătatea şi bunăstarea generală. Cu toate acestea, una din opt persoane la nivel global trăieşte cu afecţiuni de sănătate mintală, care le pot afecta sănătatea fizică, bunăstarea, modul în care se conectează cu ceilalţi şi mijloacele lor de existenţă. Condiţiile de sănătate mintală afectează, de asemenea, un număr tot mai mare de adolescenţi şi tineri, arată OMS.

111

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), obiectivul general al Zilei mondiale a sănătăţii mintale este de a creşte gradul de conştientizare a problemelor de sănătate mintală din întreaga lume şi de a mobiliza eforturile în sprijinul sănătăţii mintale.

Sănătatea mintală este un drept fundamental al tuturor oamenilor. Toată lumea are dreptul la cel mai înalt standard posibil de sănătate mintală. Aceasta include dreptul de a fi protejat de riscurile pentru sănătatea mintală, dreptul la îngrijire disponibilă, accesibilă, acceptabilă şi de bună calitate şi dreptul la libertate, independenţă şi incluziune în comunitate.

În contextul acestei zile, Diana Prodan, psihologul IMSP SCM ”Gheorghe Paladi” a desfășurat o acțiune de sensibilizare, prin care a venit cu informații utile despre ce este sănătatea mintală pentru public.