În luna mai, ne unim eforturile pentru a conștientiza gravitatea cancerului de piele — afecțiunea poate fi prevenită!

 

Știai că?

  • Radiaţia UV în cantităţi mici este benefică pentru sănătate şi joacă un rol important în producerea de vitamină D. Un aport şi nivel adecvat de vitamină D sunt esenţiale pentru starea de sănătate deoarece aceasta este necesară pentru sănătatea oaselor, articulaţiilor, funcţiei musculare şi neurologice.
  • Totuşi expunerea excesivă la radiaţia UV este asociată cu diferite tipuri de cancer de piele, arsuri ale pielii, îmbătrânire accelerată a pielii, cataractă şi alte boli ale ochilor (fotokeratite și fotocojunctivite). Există de asemenea dovezi că radiaţia UV afectează funcția sistemului imunitar.
  • Legătura dintre expunerea la soare şi cancerele de piele a fost descoperită abia în anul1956.
  • 80% din razele UV trec prin nori și ceață, iar 50% din expunerea la UVA provine de la lumina reflectată, chiar și atunci când stai la umbră sau când ești în apă.
  • Cantitatea optimă de cremă pentru o protecție eficientă este de 2 mg/cm² de piele, respectiv cât o minge de golf pentru întregul corp.
  • Dacă alegi un produs de pulverizare (spray sau ulei), sunt necesare 10 până la 15 pulverizări pe zonă pentru a proteja corect pielea și asigurarea că produsul este distribuit uniform pe piele.
  • 1 din 3 cazuri diagnosticate de cancer este o formă sau alta de cancer de piele? 90% se dezvoltă în keratinocite, carcinom, iar restul de 10% sunt tumori maligne, melanom.

Efectele expunerii la raze UV (ultraviolete)

Cel mai cunoscut efect acut al expunerii excesive la UV este eritemul, cunoscuta înroșire a pielii numită arsură solară. Majoritatea oamenilor se vor bronza datorită stimulării UV a producției de melanină, care are loc în câteva zile după expunere. Un alt efect adaptativ, mai puțin evident, este îngroșarea straturilor externe ale pielii care atenuează penetrarea UV în straturile mai profunde ale pielii. Ambele modificări sunt un semn de deteriorare. Susceptibilitatea la deteriorarea pielii depinde de tipul de piele. Persoanele cu pielea mai deschisă vor fi mai predispuse la arsuri solare sau eritem decât persoanele cu pielea mai închisă la culoare.

Expunerea cronică la radiațiile UV provoacă, de asemenea, o serie de modificări degenerative ale celulelor, țesutului fibros și vaselor de sânge ale pielii. Acestea includ pistruii, nevii și lentiginile — zone pigmentate ale pielii și pigmentarea maro difuză. Radiațiile UV accelerează îmbătrânirea pielii, iar pierderea treptată a elasticității pielii are ca rezultat riduri și piele uscată, aspră.

Efectele UV asupra ochiului

Ochiul este adâncit în orbita sa și protejat de creasta sprâncenelor și de gene. Lumina puternică activează constricția pupilei și reflexul de strabire pentru a minimiza pătrunderea razelor solare în ochi. Cu toate acestea, eficacitatea acestor mecanisme naturale în protejarea împotriva pericolelor radiațiilor UV este limitată în condiții extreme, cum ar fi reflecția puternică de la nisip, apă și zăpadă. Efectele acute ale expunerii la radiații UV includ fotocheratita și fotoconjunctivita. Aceste reacții inflamatorii apar de obicei în câteva ore de la expunere. Ambele pot fi foarte dureroase, dar sunt reversibile și nu au ca rezultat leziuni pe termen lung ale ochiului sau vederii. Chiar dacă cataracta apare în grade diferite la majoritatea indivizilor pe măsură ce îmbătrânesc, expunerea la soare, în special expunerea la UVB, pare a fi un factor de risc major pentru dezvoltarea ei.

Cum afectează UV sistemul imunitar?

Radiațiile UV pot modifica cursul și severitatea tumorilor cutanate. De asemenea, persoanele tratate cu medicamente imunosupresoare au o incidență mai mare a carcinomului cu celule scuamoase decât populația normală. Expunerea la radiațiile UV modifică activitatea și distribuția unora dintre celulele responsabile de declanșarea răspunsurilor imune la om. În consecință, expunerea la soare poate crește risc Toată lumea are nevoie de puțin soare, în principal pentru producerea de vitamina D, care ajută la prevenirea dezvoltării bolilor osoase precum rahitismul, osteomalacia și osteoporoza. Dar prea mult soare poate fi periculos – și chiar mortal. Lunile de vară ascund un adevărat pericol.

Fapte și statistici despre cancerul de piele
⦁ 1 din 5 persoane va dezvolta cancer de piele până la vârsta de 70 de ani.
⦁ Mai mult de 2 oameni mor de cancer de piele la fiecare oră.
⦁ Dacă ați avut 5 sau mai multe arsuri solare se dublează riscul de melanom.
⦁ În prezent, între 2 și 3 milioane de cancere de piele non-melanomice și 132.000 de cancere de piele melanom apar la nivel global în fiecare an.
⦁ Pe măsură ce nivelurile de ozon sunt epuizate, atmosfera își pierde din ce în ce mai mult din funcția de filtru de protecție și mai multă radiație solară UV ajunge la suprafața Pământului. Se estimează că o scădere cu 10% a nivelului de ozon va duce la încă 300.000 de cazuri de cancer de piele non-melanom și 4.500 de melanom.
⦁ Detectat la timp, rata de supraviețuire după 5 ani pentru melanom este de 99%.
⦁ În 2019, se estimează că 18.960 de decese și 0,5 milioane de ani de viață ajustați în funcție de dizabilitate (DALY — numărul de ani pierduți din cauza stării de sănătate, a dizabilității sau a morții premature) din cauza cancerului de piele non-melanom, au fost atribuite expunerii profesionale la radiațiile ultraviolete solare.
⦁ S-a estimat că unul din trei decese prin cancer de piele a fost cauzat de expunerea la radiații ultraviolete în timpul lucrului în aer liber, sub soare.
⦁ OMS și OIM estimează că 1,6 miliarde de lucrători din întreaga lume au fost expuși profesional la radiațiile ultraviolete solare în 2019. Asta este aproape unul din trei lucrători în vârstă aptă de muncă (mai mari de 15 ani).
⦁ În medie, au avut loc 0,3 decese la 100 000 de persoane în vârstă de muncă (adică, 15 ani sau mai mult) și 8,0 (ani de viață DALY) la 100 000 în 2019.
⦁ Se estimează că expunerea profesională la radiațiile ultraviolete solare a scăzut cu aproape o treime între 2000 (41,9%) și 2019 (28,4%). Cu toate acestea, a existat o creștere cu 88% a deceselor cauzate de cancerul de piele non-melanomic și o creștere cu 77% a DALY pentru cancerul de piele non-melanomic atribuite radiațiilor ultraviolete profesionale între 2000-2019.
⦁ Keratoza actinica este cel mai frecvent precancer;

În Republica Moldova printre cele mai des întâlnite  tumori maligne se numără: cancerul mamar, colorectal, de prostată,  piele și al traheei, ce reprezintă 52,6% din numărul total de tumori maligne. Cancerul de piele non-melanom în anul 2021 a fost depistat la 883 persoane, iar în 2022 a crescut până la cifra de 979. La fel în creștere este și melanomul malign: în anul 2021 au fost depistate 123 cazuri, în 2022 – 143 cazuri.

Tipuri de cancer

  1. Cancer de piele non-melanom

Cancerele de piele non-melanomice cuprind carcinoame bazocelulare și carcinoame spinocelulare. Acestea sunt rareori letale, dar tratamentul chirurgical este dureros și adesea desfigurant. Se pot face următoarele concluzii:
⦁ Cancerele de piele non-melanom sunt cele mai frecvente pe părți ale corpului care sunt expuse în mod obișnuit la soare, cum ar fi urechile, fața, gâtul și antebrațele.
⦁ Există o relație clară între creșterea incidenței cancerelor de piele non-melanomice cu scăderea latitudinii, adică niveluri mai ridicate ale radiațiilor UV.
⦁ Diagnosticul și tratamentul cancerelor de piele non-melanomic au crescut cu 77% între 1994 și 2014.
⦁ Aproximativ 90% dintre cancerele de piele non-melanomice sunt asociate cu expunerea la radiațiile ultraviolete (UV) de la soare.
⦁ Carcinomul bazocelular (BCC) este cea mai frecventă formă de cancer de piele.
⦁ Carcinomul cu celule scuamoase (SCC) este a doua cea mai frecventă formă de cancer de piele.
⦁ Peste 5.400 de oameni din întreaga lume mor de cancer de piele nonmelanomic în fiecare lună.
⦁ Pacienții cu transplant de organe au de aproximativ 100 de ori mai multe șanse de a dezvolta carcinom cu celule scuamoase.
⦁ Utilizarea regulată a unei creme de protecție solară cu SPF 15 sau mai mare reduce riscul de a dezvolta carcinom cu celule scuamoase cu aproximativ 40%.

2. Melanomul malign

Melanomul malign, deși mult mai puțin răspândit decât cancerul de piele non-melanomic, este cauza majoră de deces prin cancer de piele. De la începutul anilor 1970, incidența melanomului malign a crescut semnificativ, în medie cu 4% în fiecare an. Un număr mare de studii indică faptul că riscul de melanom malign se corelează cu caracteristicile genetice și personale și cu comportamentul de expunere la UV al unei persoane. Rezumat al principalilor factori de risc:
⦁ Un număr mare de nevi atipici (alunițe) este cel mai puternic factor de risc pentru melanomul malign la populațiile cu pielea deschisă.
⦁ Melanomul malign este mai frecvent în rândul persoanelor cu un ten palid, ochi albaștri și păr roșu sau deschis.
⦁ Expunerea mare la UV solar pare a fi un factor de risc semnificativ pentru dezvoltarea melanomului malign.
⦁ Incidența melanomului malign la populațiile albe crește în general odată cu scăderea latitudinii, cea mai mare incidență înregistrată având loc în Australia, unde ratele anuale sunt de 10 și de peste 20 de ori mai mari decât cele din Europa pentru femei și, respectiv, bărbați.
⦁ Rolul expunerii cumulate la soare în dezvoltarea melanomului malign este echivoc. Cu toate acestea, riscul de melanom malign este mai mare la persoanele cu antecedente de cancer de piele non-melanom și de keratoză solară, ambele fiind indicatori ai expunerii cumulate la UV.
⦁ Se estimează că numărul de noi cazuri de melanom diagnosticate în 2024 va crește cu 7,3%.
⦁ Numărul deceselor prin melanom este de așteptat să crească cu 3,8% în 2024.
⦁ În ultimul deceniu (2014 – 2024), numărul de noi cazuri de melanom invaziv diagnosticate anual a crescut cu 32% .
⦁ Se estimează că 8.290 de persoane vor muri de melanom în 2024. Dintre aceștia, 5.430 vor fi bărbați și 2.860 vor fi femei.
⦁ Marea majoritate a melanoamelor sunt cauzate de soare: aproximativ 86% dintre melanoame pot fi atribuite expunerii la radiațiile ultraviolete (UV) de la soare.
⦁ Doar 20 până la 30% dintre melanoame se găsesc în alunițele existente, în timp ce 70 până la 80% apar pe pielea aparent normală.
⦁ În medie, riscul de melanom al unei persoane se dublează dacă a avut mai mult de cinci arsuri solare.
⦁ Un studiu a constatat că utilizarea zilnică regulată a unei creme de protecție solară cu SPF 15 sau mai mare reduce riscul de a dezvolta melanom cu 50%, atunci când este utilizat conform instrucțiunilor.
⦁ Melanomul reprezintă 6 % din cazurile noi de cancer la bărbați și 4 % din cazurile noi de cancer la femei.
⦁ Bărbații cu vârsta de 49 de ani și sub au o probabilitate mai mare de a dezvolta melanom decât orice alt cancer, cu excepția cancerului de colon și rect .
⦁ De la 15 la 39 de ani, bărbații au cu 55% mai multe șanse de a muri de melanom decât femeile din aceeași grupă de vârstă.
⦁ Femeile cu vârsta de 49 de ani și mai puțin, sunt mai susceptibile de a dezvolta melanom decât orice alt cancer, cu excepția cancerului de sân și tiroidian.
⦁ De la vârsta de 50 de ani, semnificativ mai mulți bărbați dezvoltă melanom decât femei. Majoritatea persoanelor care dezvoltă melanom sunt bărbați albi cu vârsta peste 55 de ani. Dar până la 49 de ani, semnificativ mai multe femei albe non-hispanice dezvoltă melanom decât bărbații albi(una din 160 femei față de unul din 243 bărbați).
Îmbătrânirea pielii
⦁ Se estimează că 80% din îmbătrânirea pielii este cauzată de soare.
⦁ Persoanele care folosesc zilnic protecție solară cu un SPF de 15 sau mai mare arată cu 24% mai puțină îmbătrânire a pielii decât cei care nu folosesc zilnic protecție solară.
⦁ Daunele solare sunt cumulative. Aproximativ 23% din expunerea pe parcursul vieții are loc până la vârsta de 18 ani.

Bronzare artificială (expunerea la un aparat de bronzat, solar)

Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (filială a Organizației Mondiale a Sănătății), include dispozitivele de bronzare cu raze ultraviolete (UV) în Grupul I al listei de agenți care cauzează cancer la oameni. Grupa I include, de asemenea așa agenți precum plutoniul, țigările și radiațiile UV solare. FDA în anul 2014 a reclasificat dispozitivele de bronzat (UV) de la Clasa I (risc scăzut) la dispozitive de Clasa II (risc moderat până la ridicat). Dispozitivele de bronzare pot emite radiații UV în cantități de 10 până la 15 ori mai mari decât soarele la intensitatea sa maximă.

Peste 419.000 de cazuri de cancer de piele în SUA în fiecare an sunt legate de bronzarea cu dispozitive, inclusiv aproximativ 245.000 de carcinoame bazocelulare, 168.000 de carcinoame scuamoase și 6.200 de melanoame. Mai mulți oameni dezvoltă cancer de piele din cauza bronzării artificiale decât dezvoltă cancer pulmonar din cauza fumatului. Cei care s-au bronzat vreodată în interior au un risc crescut cu 83% de a dezvolta carcinom cu celule scuamoase  și un risc crescut cu 29% de a dezvolta carcinom bazocelular. Orice istoric de bronzare artificială crește cu 69% riscul de a dezvolta carcinom bazocelular înainte de vârsta de 40 de ani.

Femeile care s-au bronzat vreodată artificial au de șase ori mai multe șanse de a fi diagnosticate cu melanom la vârsta de 20 de ani decât cele care nu s-au bronzat niciodată. Un studiu care a observat 63 de femei diagnosticate cu melanom înainte de vârsta de 30 de ani a constatat că 61 dintre ele (97%) au folosit bronzarea artificială. Persoanele care folosesc prima dată bronzarea artificială înainte de vârsta de 35 de ani își măresc riscul de melanom cu 75%.

Unii factori de risc individuali pentru cancerul de piele

⦁ pielea deschisă
⦁ ochi albaștri, verzi
⦁ păr deschis la culoare
⦁ tendința de a arde mai degrabă decât de a se bronza
⦁ istoric de arsuri solare severe
⦁ multe alunițe, pistrui
⦁ antecedente familiale de cancer de piele.

Măsuri de prevenție

O mare parte din bolile și decesele legate de UV pot fi evitate printr-un set de măsuri simple de prevenire:
⦁ Limitați timpul de expunere la soare în orele amiezii
⦁ Stați la umbră atunci când razele UV sunt cele mai intense
⦁ Purtați îmbrăcăminte de protecție, pălării și ochelari de soare
⦁ Utilizați o cremă cu spectru larg de protecție solară
⦁ Utilizați folie de protecție pentru geam în mașină și acasă
⦁ Autoexaminați-vă pielea o dată pe lună. Cancerul de piele este cancerul pe care îl puteți vedea, spre deosebire de cancerele care se dezvoltă în interiorul corpului. Dacă observați ceva care nu arată corect, consultați un dermatolog cât mai curând posibil
⦁ Faceți un examen profesional al pielii pe întregul corp o dată pe an sau mai des, dacă sunteți în grupa de risc.

Protejarea copiilor este deosebit de importantă, deoarece expunerea excesivă la soare în acești primi ani poate crește semnificativ riscul de boli legate de UV mai târziu în viață.

Detectarea precoce salvează vieți!

Scoruri de evaluare:

Examinare melanom Glasgow:
⦁ Modificări ale dimensiunii;
⦁ Formă neregulată;
⦁ Variații de culoare;
⦁ Alte caracteristici minore (diametru >7 mm, inflamaţie, sângerare, sensibilitate).

Examinare melanom superficial după ABCDE:

A (Asimmetry): asimetrie de formă și culoare;
B (Border): margini neregulate;
C (Colour): variație și schimbare de culoare;
D (Different): diametru modificat;
E (Evolving ): evoluție (extindere, modificare).

Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Organizația Meteorologică Mondială (OMM), Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) și Organizația Internațională a Muncii (OIM), au lansat o nouă aplicație pentru telefoanele mobile care oferă informații localizate despre nivelurile radiațiilor ultraviolete (UV). Aplicația SunSmart Global UV oferă prognoze UV, evidențiază intervalele de timp în care este necesară protecția solară cu scopul de a ajuta oamenii din întreaga lume să știe când să folosească protecția solară.

Aplicația SunSmart Global UV este disponibilă gratuit atât în ​​aplicația Apple, cât și în magazinele Google Play. Aplicația permite includerea fluxurilor de date naționale și locale și adaptarea în mai multe limbi – este disponibilă în prezent în chineză, engleză, franceză, germană, rusă, olandeză și spaniolă. Aplicația UV a fost lansată pentru a coincide cu prima zi de vară în emisfera nordică. Prin creșterea gradului de conștientizare a publicului și contribuind la reducerea incidenței cancerului de piele, această aplicație susține atingerea Obiectivului 3 de dezvoltare durabilă a ONU, care își propune să asigure o viață sănătoasă și bunăstare la nivel mondial până în 2030.