Anual, la data de 31 mai este marcată Ziua mondială fără tutun. Specialiștii din cadrul spitalului ,,Gheorghe Paladi” s-au mobilizat pentru a fi parte a campaniei internaționale și a stopa influența acestui viciu asupra sănătății.
Fumatul este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare, boli respiratorii, cancer, diabet, hipertensiune arterială și alte afecțiuni, ucigând anual peste 8 milioane de oameni în întreaga lume, dintre care 1,2 milioane de decese sunt cauzate de expunerea la fumul de tutun. La nivelul aparatului respirator, fumatul este direct implicat în apariţia afecţiunilor respiratorii acute, a bolilor pulmonare cronice şi a cancerului bronhopulmonar, dar nu numai. Dintre bolile pulmonare cauzate de fumat face parte, de asemenea, bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC).
În anul curent Ziua mondială fără tutun este lansată sub sloganul ,,Protejarea copiilor de interferenţa industriei tutunului”. Campania urmăreşte creşterea gradului de conştientizare cu privire la influenţele dăunătoare ale industriei tutunului asupra tinerilor și adoptarea de politici care să-i protejeze pe tineri de practicile manipulative ale industriei tutunului şi industriilor conexe.
Cu regret, produse precum ţigările electronice şi pungile cu nicotină câştigă popularitate în rândul tinerilor. Conform datelor din 2022, la nivel mondial, cel puţin 37 de milioane de tineri cu vârsta cuprinsă între 13 şi 15 ani consumau o anumită formă de tutun. În Regiunea Europeană a OMS, 11,5% dintre băieţi şi 10,1% dintre fetele cu vârsta cuprinsă între 13-15 ani sunt consumatori de tutun.
Se estimează că 12,5% dintre adolescenţii din Regiunea Europeană a OMS au folosit ţigări electronice în 2022, comparativ cu 2% dintre adulţi. În unele ţări ale acestei regiuni, ratele de utilizare a ţigărilor electronice în rândul copiilor de şcoală sunt de 2-3 ori mai mari decât ratele fumatului de ţigări.
Pe lângă impactul dăunător asupra sănătăţii oamenilor, fumatul distruge pădurile şi contribuie la încălzirea globală.
Totodată, potrivit specialiștilor, consumul de tutun este principala cauză prevenibilă de deces în lume. Așadar, spune NU fumatului!