În cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal ,,Gheorghe Paladi” a avut loc seminarul științific cu participare internațională „Trombembolismul venos asociat sarcinii: Aspecte actuale”. Evenimentul a fost organizat de către Secția Consultativă de Perinatologie din cadrul instituției medicale.
Riscul crescut de hipercoagulabilitate în sarcină, trombofilia, tromboza venoasă profundă cu diverse localizări în circulația periferică sau embolia pulmonară au fost subiectele de interes major aduse în discuție în cadrul seminarului desfășurat la Spitalul ,,Gheorghe Paladi”. Specialiști obstetricieni-ginecologi, anesteziologi-reanimatologi, chirurgi și medici interniști au împărtășit cunoștințe cu experți în domeniu privind diagnosticarea tulburărilor sistemului de coagulare în sarcină și conduita gravidelor cu risc de complicații trombotice.
Prezent la deschiderea seminarului, profesorul universitar Valentin Friptu, doctor habilitat în științe medicale de la USMF „Nicolae Testemițanu”, Departamentul Obstetrică și ginecologie, a subliniat importanța evaluării corecte și îngrijirii gravidelor cu risc trombembolic.
Potrivit specialiștilor, incidența trombembolismului venos în sarcină crește de până la 5 ori, cu o rată de până la 1,72 la 1000 de sarcini. Riscul de tromboză este crescut în cazul femeilor care suferă de trombofilie și alte mutații genetice specifice sau defecte de sinteză a anumitor factori anticoagulanți.
Tematica abordată are o importanță majoră, având în vedere complicațiile pe care afecțiunile cu risc crescut de hipercoagulare le pot dezvolta pe perioada sarcinii. În cazul gravidelor, nedetectarea acestora poate conduce la pierderi repetate de sarcină, retard de creștere intrauterină a fătului, dezvoltarea trombozelor venoase periferice, în special la nivelul membrelor inferioare, apariția trombembolismului pulmonar și altor urgențe medicale.
Aducem mulțumiri invitatului special, Iulius Ptashekas, profesor universitar, doctor habilitat în științe medicale, hemostaziolog, în cadrul Universității Stradins din Riga, Letonia, pentru informația prezentată și schimbul de experiență împărtășit cu specialiștii din Moldova.
Seminarul a inclus o sesiune interactivă cu întrebări și răspunsuri, astfel specialiștii au avut posibilitatea să facă schimb de opinii și experiențe cu experții medicali și invitatul internațional.
Dr. Dumitru Șișcanu, specialist obstetrician-ginecolog, șeful Secției Consultative de Perinatologie a IMSP Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”: ,,Seminarul a oferit răspuns la o serie de întrebări care preocupă medicii din municipiul Chișinău, privind procesul acordării asistenței medicale femeilor cu risc de complicații tromboembolice în timpul sarcinii, la naștere și în perioada postpartum. Totuși, rezultatul important al evenimentului constă în faptul că, atât specialiștii din maternitatea Spitalului Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”, cât și colegii din sectorul medical primar al municipiului, vor avea o abordare comună privind diagnosticul, tratamentul și supravegherea gravidelor cu risc de tromboze, asigurând continuitatea îngrijirilor, inclusiv la naștere și după externarea la domiciliu”.
IMSP Spitalul Clinic Municipal ,,Gheorghe Paladi” asigură condiții oportune pentru perfecţionare profesională continuă. Instituția apreciază interesul medicilor de a spori calitatea serviciilor medicale oferite prin participarea la astfel de evenimente.