Metodă inovativă în chirurgia de miom uterin, efectuată histeroscopic, fără nicio incizie și cu păstrarea uterului, realizată de medicii ginecologi de la spitalul ,,Gheorghe Paladi”

Specialiștii din cadrul spitalului ,,Gheorghe Paladi” au reușit să opereze cu succes, printr-o metodă modernă, o pacientă diagnosticată cu ,,Miom uterin multinodular simptomatic FIGO 0”. Deși, inițial, a fost planificată histerectomia, intervenția a fost efectuată prin histeroscopie cu rezectoscopie, păstrând uterul. Pacienta a revenit rapid la viața cotidiană, fără complicații postoperatorii.

Svetlana G, 44 de ani, mamă a patru copii, se confrunta de doi ani cu sângerări abundente frecvente, dureri în partea de jos a abdomenului, anemie și o calitate scăzută a vieții.

Intervenţia a fost realizată de echipa de medici ginecologi Găină Gheorghe, Ipati Cristina și medicul anesteziolog Severin Ghenadie. Conform medicilor, miomectomia histeroscopică presupune excizia miomului uterin pe cale vaginală, endoscopic, fiind o intervenție minim invazivă. Operația se realizează cu ajutorul unui dispozitiv special: un histeroscop prevăzut cu rezectoscop și asistare video.

Mai multe detalii aflăm de la specialiști.

Gheorghe Găină, medic ginecolog, șef-secție Ginecologie aseptică nr.1: ,,A fost efectuată histeroscopia și miomectomia prin rezectoscopie. Pe peretele uterin posterior lateral stâng, în regiunea istmului, s-a vizualizat un nodul submucos cu diametrul de circa 42 mm. Miomul a fost înlăturat, preparatul a fost trimis la examenul histopatologic”.

Intervenția a durat 30 de minute, a decurs fără complicaţii, iar medicii afirmă că a fost un succes.

Cristina Ipati, medic ginecolog curant: ,,Histeroscopia, folosită de obicei ca metodă de diagnostic, astăzi este deja utilizată în tratamentul miomului uterin de dimensiuni mari. Spre deosebire de metoda clasică de histerectomie, în care se îndepărtează întreg uterul, cu efectuarea unei incizii pe peretele abdominal, o miomectomie histeroscopică elimină doar nodulul. În cazul pacientei, accesul a fost realizat pe cale vaginală, iar în cavitatea uterină, sub ghidaj video, a fost excizat miomul. Ținând cont de vârsta femeii, am optat insistent să păstrăm uterul și, deși nodulul era unul de mari dimensiuni, intervenția ne-a reușit.

Pacienta a avut nevoie de o spitalizare de doar o zi, procedura a fost bine tolerată, recuperare rapidă postoperatorie, femeia a fost externată în stare satisfăcătoare, iar un control medical repetat este indicat la două săptămâni pentru a stabili tactica ulterioară de tratament”, ne comunică Dr. Cristina Ipati.

IMSP Spitalul Clinic Municipal ,,Gheorghe Paladi” activează continuu la îmbunătăţirea serviciilor oferite pacienților. Suntem mândri de colegii noștri care au demonstrat, încă o dată, că sunt bine pregătiți și mânuiesc echipamentele medicale cu profesionalism și dăruire!