Condiții la standarde internaționale pentru medici și pacienți la spitalul ,,Gheorghe Paladi”! Astăzi, 29 martie, a avut loc inaugurarea, în urma lucrărilor de renovare integrală, a secției de Anestezie și Terapie Intensivă din Blocul Chirurgical-Somatic.

Secția ATI a fost dotată cu sistem performant de ventilare, generator electric, generator de oxigen, aparat modern de ultrasonografie, paturi și monitoare de ultimă generație pentru supravegherea non-stop a parametrilor vitali ai pacienților.

Investițiile substanțiale au creat condiții pentru dublarea capacității secției, astfel că, în prezent, unitatea medicală poate oferi servicii de îngrijire pentru 13 pacienți concomitent. Secția ATI activează non-stop și este destinată supravegherii și tratamentului postoperator și postanestezic al pacienților cu diverse probleme medicale, îngrijirea pacienților critici cu disfuncții acute sau cronice de organe care amenință viața, stabilizarea pacienților care necesită terapia durerii acute etc.

Modernizarea și dotarea secției ATI au fost posibile datorită investițiilor semnificative susținute de Banca Mondiala în cadrul proiectului gestionat de Ministerul Sănătății. Valoarea investiției se ridică la 17,5 milioane de lei, din costul total al proiectului de 187 milioane de lei alocate de Banca Mondială pentru renovarea a 11 secții de Anestezie și Terapie Intensivă din țară.

În cadrul evenimentului, Ala Nemerenco, Ministru al Sănătății, a declarat: ,,Dumneavoastră, medici, asistenți medicali și ceilalți specialiști din instituție, pentru a activa, aveți nevoie de instrumente și echipamente performante adaptate veacului 21, spitalul deținând totodată cea mai mare maternitate din țară, dar și un colectiv extraordinar și puternic din punct de vedere profesionist. Prin urmare, nu este doar o obligație, este o plăcere să investești atunci când lucrurile sunt pe mâini de nădejde. Implementarea standardelor moderne în instituțiile noastre creează condiții pentru acordarea serviciilor de calitate la cel mai înalt nivel, vă doresc o atitudine respectuoasă, caldă și profesionistă față de toți pacienții. Succese mari pe viitor, mă bucur împreună cu dumneavoastră pentru această izbândă, vom continua să investim cu multă responsabilitate în instituțiile medicale din țară”.

Angela Cutasevici, viceprimar al municipiului Chișinău: ,,Fiecare investiție în această instituție este importantă și durabilă, aici activează oameni profesioniști, în spital au loc peste 6.800 de operații pe an, prin urmare orice realizare merită efortul depus. Mulțumesc echipei medicale pentru dedicație și grija față de cetățeni”.

Vasile Guzun, director interimar al IMSP ,,Gheorghe Paladi”: ,,Renovarea integrală a secției Anestezie și Terapie Intensivă este, cu adevărat, una dintre cele mai importante realizări ale noastre din ultimii ani. Stimați colegi, condițiile adecvate de activitate pentru personalul medical sunt aspirația noastră continuă. Ne dorim ca fiecare pacient să simtă alinare atât prin munca medicilor, cât și urmare a condițiilor bune în care sunt spitalizați”.

Iurie Țugui, vice-director medical al IMSP ,,Gheorghe Paladi”: ,,Noua secție ATI este dotată cu sistem performant de ventilare cu hepafiltre speciale și alte utilaje de ultimă oră. Echipamentele medicale noi vor ușura munca medicilor și asistenților medicali și vor oferi în același timp beneficii pentru pacienți, întrucât vor permite monitorizarea constantă a unui număr mare de parametri vitali la pacienți. La modul practic ,,ții întreg pulsul în mâna ta”.

Felicitări tuturor cadrelor medicale pentru acestă realizare care le va înlesni munca și va face mai ușoară recuperarea pacienților!