Tuberculoza continuă să reprezinte o problemă de sănătate publică în întreaga lume și una dintre cele mai contagioase boli, cu grad ridicat de mortalitate, care poate fi prevenită şi vindecată.
Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei este marcată în fiecare an la data de 24 martie – este data în care, în anul 1882, bacteriologul german Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiinţifică internaţională că a descoperit bacilul TBC – Mycobacterium tuberculosis, numit şi bacilul Koch.
În 2024, Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei are genericul „Da! Putem pune capăt Tuberculozei!”, infecției din cauza căreia continuă să își piardă viețile zilnic peste 4.100 de oameni. Angajații spitalului ,,Gheorghe Paladi” și-au adus aportul la promovarea măsurilor de prevenție și eradicare a tuberculozei. Atât pacienții, cât și colaboratorii medicali, au fost informați despre pericolul infecției pentru sănătatea omului, dar și despre măsurile importante de profilaxie.
Conferința consacrată Zilei Mondiale a Tuberculozei a fost organizată de Consiliul asistenților medicali, moașelor și felcerilor laboranți superiori, sub conducerea asistentei principale a IMSP Spitalul Clinic Municipal ,,Gheorghe Paladi”, Angela Ostrovan, medicului epidemiolog al instituției și medicului laborant. În cadrul întrunirii, cadrele medicale au fost informate despre adoptarea noilor recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății privind accelerarea progresului pentru a pune capăt tuberculozei.
Republica Moldova se află printre 40 de țări din lume cu povară înaltă a tuberculozei multidrogrezistente. În țara noastră, servciile de diagnosticare și tratament ale tuberculozei sunt gratuite atât pentru persoanele asigurate, cât şi pentru cele neasigurate. Diagnosticată și tratată la timp, tuberculoza poate fi vindecată.
Tuberculoza afectează cel mai frecvent plămânii, dar pot fi atacate şi oasele, rinichii, ganglionii limfatici, sistemul nervos central, ficatul și alte organe, în anumite cazuri putând duce chiar la deces. Infecția se transmite de om la om prin strănut, tuse sau salivă.
Adresați-vă la medic în cazul în care aveți tuse persistentă mai mult de 3 săptămâni, scădere în greutate nejustificată și lipsa poftei de mâncare, transpirații nocturne, oboseală, expectorații, dificultăți de respirație, tuse cu sânge.
Este important de amintit că, în circa 40% din cazuri, tuberculoza poate evolua, o lungă perioadă, fără nici un simptom. Prin urmare, nu neglijați examenele medicale periodice, de prevenție!
Măsuri de prevenire a tuberculozei:
– Acoperiți de fiecare dată nasul și gura în momentul strănutului sau tusei, nu scuipați pe jos;
– Spălați-vă frecvent pe mâini cu apă și săpun;
– Aerisiți în mod regulat încăperile și evitați spațiile aglomerate;
– Evitați contactul cu persoane cu forme active de tuberculoză;
– Adoptați un stil de viaţă sănătos şi un regim alimentar bogat în vitamine și alți nutrienți;
– Dacă ați fost în contact cu o persoană bolnavă de TBC, adresați-vă medicului de familie.
Pentru prevenirea tuberculozei, medicii recomandă vaccinarea nou-născuţilor la a 4-5 zi după naştere.