Tu cum ai grijă de dinții tăi și sănătatea cavității bucale? Știai că sănătatea dentară influențeaza de fapt sănătatea întregului corp și spune despre cât de sănătos ești cu adevărat?

Pentru a avea o cavitate bucală sănătoasă este nevoie de grijă, dar și de informare. În fiecare an, la data de 20 martie, este marcată Ziua mondială a Sănătății Orale. Medicii și asistentele medicale din cadrul spitalului ,,Gheorghe Paladi” au organizat un eveniment de educație în sănătate dedicat informării și conștientizării cu privire la importanța sănătății orale pentru întregul organism și prevenirea bolilor cavității bucale.

Mereu alături de sănătatea oamenilor, cadrele medicale au încurajat pacienții și angajații instituției să fie atenți la sănătatea lor orală prin adoptarea unor obiceiuri corecte de igienă bucală și gestionarea factorilor de risc.

Se știe că problemele dentare pot avea mai multe consecințe asupra întregului organism. Cercetătorii au descoperit chiar o legătură între afecţiunile orale şi cele cardiace sau renale. Cariile dentare, gingivita, boala parodontală, pierderea ţesutului osos sau a dinţilor afectează în mod evident calitatea vieţii. Problemele la nivelul dinților cresc riscul de endocardită și alte boli cardiovasculare, pneumonie, complicații ale sarcinii. Potrivit oamenilor de știință, bolile orale netratate sunt asociate cu boli de inimă și cu un risc crescut de accident vascular cerebral. Totodată, sănătatea orală precară în timpul sarcinii a fost asociată cu nașterea prematură și cu greutate mică la naștere.

Cum să ai grijă de dinții tăi și cavitatea bucală:

– Adoptă o alimentație echilibrată și sănătoasă, săracă în zahăr;
– Exclude băuturile carbogazoase și cele energizante. Folosește apa potabilă ca băutură principală;
– Încearcă să ai un program alimentar mai organizat, evită să iei gustări dese. Clătește-ți gura după fiecare gustare dulce;
– Periază-ți dinții de cel puțin două ori pe zi, cu o periuţă cu peri moi/medii, de la gingie înspre vârful dintelui, inclusiv limba. Nu uita că periajul de seară este cel mai important. Asigură-te că periezi fiecare suprafață dentară, chiar și în locurile greu de ajuns;
– Renunță la fumat
– Nu amâna vizita la stomatolog, fă un control al cavității bucale o dată la șase luni sau de fiecare dată când ai o problemă dentară. Vizitele regulate la medic depistează în mod precoce inclusiv cancerele orale.

Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi!