Ai un rezultat PAP-test anormal? – Află de la dr. Gheorghe Găină, medic obstetrician ginecolog, ce trebuie să faci!

Gheorghe_GainaCe este testul Babeș-Papanicolau (PAP-test)

Testul Papanicolau este cea mai accesibilă și cea mai importantă metodă pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, deoarece poate identifica modificările de la nivelul colului înainte ca acestea să devină canceroase, precum și diferite tipuri de infecții.

Examenul citologic constă în analiza la microscop a celulelor din secreția vaginală, prelevată în momentul unui control ginecologic obișnuit.

Când trebuie făcut testul?

Este recomandat ca fiecare femeie cu vârsta cuprinsă între 25-61 ani, indiferent de viața sexuală, odată la 3 ani, să efectueze un control ginecologic pentru prelevarea testului Babeș-Papanicolau. Pentru obținerea unui rezultat de calitate trebuie respectate câteva condiții de recoltare:

  • recoltarea se face în afara perioadei menstruale, de preferat între ziua 10 și 20 ale ciclului menstrual (ziua 1 este prima zi a menstruației);
  • recoltarea se face în absența oricărui tratament local sau al infecțiilor;
  • nu se face prelevarea dacă pacienta administrează vreun oarecare tratament local sau lavajuri intravaginale cu min 48 de ore înainte de examinare;
  • nu se foloseste spermicid sau lubrifiant;
  • se evită contactul sexual 48 de ore înainte de recoltare.

Ce înseamnă un PAP-test anormal?

Un rezultat anormal la testul Papanicolau vorbește despre faptul că au fost găsite celule anormale la nivelul colului uterin. Însă prezența acestora nu înseamnă obligator că aveți cancer, mai curând este un semnal de alarmă pentru o examinare mai minuțioasă.

Ce pași trebuie să urmezi dacă ai un test Papanicolau anormal:

Papanicolau_anormal

Ce este colposcopia?

Colposcopia este o procedură indoloră care presupune examinarea amănunțită a colului uterin cu ajutorul unui microscop special.

Ce este o biopsie?

Biopsia presupune recoltarea unui fragment foarte mic de țesut din zone considerate suspecte de medic. Acest fragment se examinează în laborator, stabilind diagnosticul de certitudine conform unor grade de la CIN 1 la CIN 3, în funcție de gravitatea anormalităților.

Biopsia

Tratamente posibile

Tratamentul Neoplaziilor Cervicale Intraepiteliale (CIN) este necesar pentru a îndepărta celulele cervicale anormale depistate, înainte ca acestea să se înmulțească și să ducă la cancer.

Aceste tratamente constă în proceduri simple, realizate în cabinete specializate. Se practică mai multe metode eficiente de tratament:

  • Crioterapia – zona anormală este înghețată și îndepărtată;
  • Laseroterapia – zona anormală este îndepărtată cu ajutorul laserului;
  • Diatermia – zona anormală este îndepărtată utilizând un fir încălzit cu ajutorul curentului electric;
  • Diatermoelectroexcizie (LEEP/ LEETZ) – zona anormală este îndepărtată cu ajutorul unei anse.

Perioada de după tratament

Tratamentul prin îndepărtarea zonelor anormale depistate la nivelul colului uterin înregistrează o rată mare de succes, majoritatea femeilor fiind tratate complet. Însă există un procent mic de femei care vor necesita și alt tratament. De aceea, este important să vă prezentați la medic regulat pentru monitorizare, până se constată că sunteți bine și să efectuați screening-ul la perioadele recomandate de specialist.

Tratamentul nu afectează, de obicei, viața sexuală sau abilitatea de a avea copii. Fiți cu noi pe facebook:

Autor: Gheorghe Găină, medic obstetrician ginecolog, Spitalul Clinic Municipal Nr.1

/www.fiisanatos.md/