Trăirile unei moașe care vede de 35 de ani cum începe viața: „Inima e cât o pâine când mama și copilul sunt bine”

„Ești bravo, ești puternică, totul va fi bine!”. Sunt fraze ce răsună zilnic în sala de naștere, urmate de primul strigăt al nou-născutului și emoțiile părinților. Alături de mamă și copil, sprijin, încurajare și asistență medicală oferă moașele. Nobila profesie, îndrăgită în ani, a îmbrățișat-o și Leonora Fedorenco, moașă la IMSP Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” din Chișinău.

„Când se naște bebelușul, o susținem pe mamă. Îi zicem că mai este puțin. Uneori știm și numele copilașului și îl mai pronunțăm. „Ajută bebelușul, tu ești brăvuță, foarte bună, ești puternică, la tine totul o să se primească, ca tine nimeni nu-i”, spunem mamemi, și ea se încurajează”, afirmă moașa Leonora Fedorenco.

Și-a început calea în medicină pe când era încă o copilă, la Colegiul de Medicină din Cahul. Iar acum, moașa numără aproape 35 de ani în care zilnic aude primul strigăt al nou-născuților.

La început de activitate, în instituția în care muncește cu dedicație de atâta timp, a avut o călăuză. Cea care a îndrumat-o a fost o altă colegă, cu experiență, de la care a prins o frază pe care o poartă precum o convingere în timp: „Doamna Antonina îmi spunea că specialitatea de moașă este una în care pe parcursul anilor mereu trebuie să te înveți”.

Leonora_Fedorenco_2

Cu grija și susținerea moașei Leonora Fedorenco au venit pe lume sute de copilași, iar fiecare naștere este o istorie aparte.

„Nicio naștere nu este asemănătoare una cu alta. Și sunt cazuri foarte complicate când lucrează în echipă toți, cu parturienta, ca să fie totul bine și copilașul sănătos. Și când vedem rezultatele, atunci suntem toți bucuroși și cu o inimă cât o pâine că micuțul și mama sunt bine”, spune moașa.

Leonora_Fedorenco_3

Sub privire sale, zilnic se perindă șiruri de emoții a părinților: „Am avut reacții când mama spune „puișorul meu, drăgălașul mamei, tare mult te așteptam cu tăticu”. Și văd cu părinții sunt convinși că copiii lor nu sunt cei mai frumoși și drăgălași”, mărturisește Leonora Fedorenco.

În cei 35 de ani de activitate, moașa a pierdut numărul micuților pe care i-a ajutat să vină pe lume, dar își amintește cu seninătate în privire, de prima experiență.

„Primul copil l-am primit fiind încă studentă la Vulcănești, când eram la practica de stat. Am primit primul băiețel de vreo 5 kg. Atunci, doctorul care era cu noi în echipă spunea că copilul e mare și frumos, moașa mare și frumoasă și mama la fel”, spune Leonora Fedorenco.

Mai mult de atât, datorită încrederii pe care a inspirat-o mamelor, unii dintre copiii aduși pe lume au ajuns să-i zică „nană”.

„Am primit nașterea și fiind pe parcursul nașterii cu mămica, am fost luată și de cumătră. Și am fost nană la doi bebeluși, doi băieței din Sângera. Iar la alții am rugat-o pe fiica mea să ia botezul”, spune moașa.

Leonora_Fedorenco_4

Dragi îi sunt și micuții din familia sa. Leonora Fedorenco este mamă a doi copii și bunică: „Am două nepoțele și nu-mi imaginez viața fără ele. Foarte mult le iubesc și mulțumesc Domnului că le am. Și aș mai vrea să am încă vreo două măcar”.

Moașa recunoaște că dacă ar fi să-și alea din nou calea în viață, tot aceeași specialitate și-ar alege.

„A fi moașă este un destin, e foarte frumos și, nu vă pot reda ce momente trăiești când se naște un copil, când îl iei prima dată în brațe și el simte căldura mâinilor tale, și a sufletului tău”.

Leonora Fedorenco.

În toți acești ani, moașa a activat la Spitalului Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”. Tot ce-și dorește acum e sănătate și forțe ca să-și poată continua munca îndrăgită.

„Sunt mândră că fac parte dintr-o echipă așa mare a acestui spital. Lucrez într-un colectiv bun și profesionist, cu buni medici, moașe și suntem susținute și îndrumate. Iar de Ziua Moașelor vreau să le doresc tuturor colegelor sănătate, susținere de la cei dragi, să fie iubite și să aducă pe lume mulți copilași sănătoși”, urează colegilor Leonora Fedorenco.

La 5 mai este marcată Ziua Internațională a Moașelor. În spitalele din R. Moldova activează în total 559 de moașe ce asistă nașterea micuților. În total, pe parcursul anului 2020, în țara noastră au venit pe lume 30.983 de copii.

/www.agora.md/