Top 5 spitale din Moldova cele mai apreciate de pacienți, în primul trimestru al anului 2020

Top_5

Spitalul Clinic Municipal Nr.1 continuă să se afle în fruntea clasamentului la capitolul satisfacția pacienților, potrivit Platformei Spitale.md. Instituția se menține pe primul loc deja mai bine de doi ani la rând. În primele trei luni ale acestui an, instituția s-a menținut în top, față de restul spitalelor din țară. Aceasta este urmată în clasament de Spitalul Raional Râșcani, apoi de Spitalul Raional Anenii-Noi.

Pe poziția a 4-a în top se plasează Spitalul Raional Călărași, iar pe a 5-a — Spitalul Clinic Municipal pentru Copii „Valentin Ignatenco”.

Astfel, în primele trei luni ale anului Spitalul Clinic Municipal Nr.1 a acumulat 95 de puncte la capitolul satisfacția pacientului, cu 10 puncte mai mult decât la sfârșitul anului trecut.

Într-un ultim mesaj postat pe pagina www.spitale.md, o mamă povestește cum a născut aici de 3 ori și de fiecare dată a întâlnit o atitudine și o abordare diferită din partea personalului medical. Vă redăm mai jos comentariul integral.

„Am născut aici 3 copii, 3 nașteri absolut diferite, un medic cu dedicație care cu părere de rău nu mai este cu noi, dar a fost cea mai frumoasă naștere dintre toate. O naștere unde nu mi s-a administrat oxitocină pentru a grăbi procesul, am născut ușor și mi s-a administrat imunoglobulină la timp, bani nu a cerut nimeni. În 2016 am născut în bloc nou la un medic cu care am convenit din timp nașterea alături de soț. Mi s-a administrat multă oxitocină care m-a transformat într-un ghem de durere încontinuu. Copilul avea 5 kg, aveam dureri foarte mari, însă după ce am mulțumit medicului, acesta nu a mai intrat la mine, deși aveam nevoie. Din maternitate am fost transferată la pediatrie, copilul avea alergie, pe care medicii au tratat-o cu antibiotice! Pentru ce? În 2018 am avut prima naștere cu un medic bărbat. O naștere complicată cu multă oxitocină și durere. Nimeni nu mi-a cerut bani. Neonatologul, doamna Liliana, un medic de la Dumnezeu, când copilul a făcut alergie a spus că este ceva fiziologic și nu ne-a administrat antibiotice, deși era absolut aceeași istorie că la a doua naștere. Deci se putea și fără antibiotice, dorință trebuie și un medic bun, da nu bancomate cash-in”, scrie Claudia.

Scrisori_SR

Cu doar două puncte mai puțin, pe locul doi în top se situează Spitalul Raional Râșcani. Acesta a acumulat în primele trei luni ale acestui an 93 de puncte, cu 13 puncte mai mult decât la sfârșitul anului trecut.

„Mulțumesc din suflet medicilor, care mi-au dăruit 10 ani de viață, mie și copiilor mei. Mulțumesc, d. Ion Prisăcari, G.Serjantu, I.Răbac, N.Babin și F.Carazan d-nei M. Bejenari, I.Rîbac, Aliona Alexandru (ginecolog ), asistentelor medicale din secțiile chirurgie, neurologie, ginecologie, doamnei Tamarei Mîrza, Margaretei Carazan, Galinei Tărâță și celorlalți care nu i-am enumerat mai sus. Dumnezeu să vă dea sănătate, răbdare și putere pentru a activa în continuare, și să vă răsplătească cu tot binele din lume. Da, Râșcănenii au un spital, care merită să fie în TOP-5”, a conchis într-un mesaj pe spitale.md, Maria Chitic-Slobozian.

Pe locul trei, cu 91 de puncte, se află Spitalul Raional Anenii Noi. În primele trei luni ale acestui an, instituția a acumulat cu 63 de puncte mai mult decât anul avea la sfârșitul anului trecut.

„Am născut recent prin cezariană la Anenii Noi. Sunt foarte mulțumită. Suntem bine și eu, și bebelușa mea. Mulțumim mult medicilor și personalului medical”, a scris Victoria.

Spitalul Raional Călărași a acumulat în trei luni 90 de puncte și se situează pe locul 4. „Am avut 2 operații cezariene care au decurs foarte bine datorită anesteziologilor și obstetricienilor. Un mare mulțumesc pentru toți lucrătorii medical”, a scris și Aliona Agapov.

Spitalul Clinic Municipal pentru Copii „Valentin Ignatenco” a acumulat, în aceeași perioadă, 77 de puncte și se plasează pe locul 5 în top.

„Sincere mulțumiri Doamnei Șauga Elena pentru profesionalism și dăruire, un medic și un om extraordinar cum rar mai găsești în ziua de azi. Mulțumesc bunului Dumnezeu că mi-a fost dat să întâlnesc în momente dificile ale vieții, un medic de excepție, un adevărat înger pentru copilașii mei. Pe lângă profesionalismul întregului colectiv al secției Chirurgie septică am rămas impresionantă de dăruirea, calmul, bunătatea, promptitudinea de care dau dovadă doamnele asistente. Vă mulțumesc din suflet, vă doresc mult succes în activitatea de zi cu zi și mă rog la bunul Dumnezeu să vă dea multă sănătate”.

În top 5 spitale de care pacienții sunt satisfăcuți, nici de data aceasta nu se regăsește vreun spital republican.

Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” se plasează abia pe locul 6 cu 64 de puncte, în scădere cu 5 puncte față de sfârșitul anului trecut.

Alte spitale care au acumulat sub 65 de puncte sunt: Spitalul Raional Criuleni cu 62 de puncte, Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” cu 54 de puncte și Spitalul Clinic Municipal pentru Copii Nr.1 cu 51 de puncte.

Dintre cele 56 de spitale publice din țară, înregistrate pe platforma Spitale.md, 19 au obținut scorul zero al satisfacției pacientului. Printre acestea se numără Spitalul Raional Basarabeasca, Briceni, Ceadîr-Lunga, Comrat, Leova, Ocnița, Rezina, Soroca, Strășeni, Taraclia, Vulcănești, Șoldănești, Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie, Spitalul Clinic Municipal Nr.4, Institutul de Cardiologie, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, MSP Spitalul de Stat, Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății și Spitalul Clinic de Ortopedie și Traumatologie.

Notă: Scorul satisfacției pacienților este realizat în baza evaluărilor pacienților, care au beneficiat de servicii în spital. Aceștia au posibilitatea să aprecieze și să dea note prestației spitalului, în baza unui chestionar de satisfacție al pacientului.

Pacienții sunt rugați să evalueze condițiile și dotarea tehnică a spitalului, managementul serviciilor în spital, atitudinea personalului medical și calitatea serviciilor medicale prestate.

Pentru condițiile și dotarea tehnică, pacienții au trebuit să evalueze, pe o scară de la 0 la 10, facilitățile de cazare și asigurarea instituției cu echipamente medicale. Pentru categoria de management a serviciilor în spital, pacienții au trebuit să evalueze organizarea corectă a asistenței medicale și plățile de buzunar. Totodată, pentru categoria – atitudinea personalului medical, pacienții au trebuit să noteze, tot de la 0 la 10 puncte, respectarea normelor etice în activitatea medicală, iar la categoria calitatea serviciilor medicale – pacienții au fost rugați să ofere note modului în care sunt respectate standardele de calitate în acordarea asistenței medicale. Fiecare dintre aceste categorii cuprinde câte 5 întrebări.

De asemenea, pacienții pot compara care dintre spitalele publice sunt cele mai evaluate și astfel au obținut cel mai mare scor al satisfacției pacienților. Aceștia mai pot lăsa comentarii pentru fiecare spital în parte, indiferent de experiența care au avut-o cu acesta.

Vom preciza că pagina web spitale.md este un proiect de responsabilitate socială, dezvoltat de Centrul pentru Politici și analize în Sănătate, scopul acestuia fiind îmbunătățirea calității serviciilor medicale prestate de spitalele publice din țară. De asemenea, acest scor se poate modifica de la o zi la alta, în funcție de numărul de evaluări și comentarii ale spitalului.

Pentru conformitate, Platforma Spitale.MD a trimis scrisori, președinților de raioane, precum și directorilor de spitale care au urcat în top 5 de care pacienții sunt mulțumiți.

Автор: Silvia Rotaru /06.04.2020/

www.sanatateinfo.md