Noile abordări în domeniul HIV — subiect discutat în cadrul unui curs de instruire

Informarea personalului medical despre situația epidemiologică a infecției cu HIV în Republica Moldova a fost subiectul principal abordat astăzi, 17 aprilie 2018, la lucrările seminarului de instruire cu genericul „Noile abordări în domeniul HIV privind implementarea protocoalelor clinice naționale aprobate în anul 2018”, în cadrul căruia au participat mai mulți specialiști medicali ai Spitalului Clinic Municipal nr.1 dar și a altor instituții medico-sanitare publice din Chișinău. Agenda de lucru a cuprins un șir de subiecte, printre care: Infecția cu HIV la adulți și adolescenți, metodologia de supraveghere medicală a acestora și aplicarea tratamentului corespunzător; Infecția cu HIV la copii, necesitatea aplicării tratamentului antiretroviral care previne atât apariția cât și transmiterea virusului HIV. De asemenea, în cadrul seminarului au fost discutate tematici referitoare la testarea cu HIV, testarea de screening a populației generale, populației cu risc sporit de infectare, mai ales a gravidelor și copiilor până la 18 luni.

Lucrările seminarului vor continua și în ziua de mâine, 18 aprilie a.c., unde vor fi analizate subiecte privind prevenirea transmiterii materno-fetale a infecției cu HIV, rolul echipei multidisciplinare în prevenirea transmiterii materno-fetale a infecției HIV, profilaxia post-expunere și pre-expunere la infecția HIV, etc.

Evenimentul este organizat de către Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în parteneriat cu reprezentanții Programului național de prevenire și control a infecției HIV/SIDA și infecțiilor cu trasmitere sexuală și are drept scop informarea factorilor principali despre noile măsuri care pot fi aplicate în vederea tratării și prevenirii maladiilor HIV în Republica Moldova.

Potrivit unor date oficiale, în Republica Moldova sunt peste zece mii de persoane, printre care femei gravide și copii, infectate cu HIV/SIDA. 58% dintre cei infectaţi cu această maladie sunt bărbaţi, iar 42 la sută – femei. Pentru prevenirea acestei maladii în țara noastră, a fost aprobat Programul naţional de prevenire şi control al infecţiei HIV/SIDA şi infecţiilor cu transmitere sexuală pentru anii 2016-2020. Programul prevede identificarea şi diagnosticarea a 90% din numărul estimat de persoane infectate cu HIV, înrolarea în tratament antiretroviral a 90% din cei diagnosticaţi şi suprimarea încărcăturii virale la 90% din cei care urmează tratamentul, prin care sunt prevăzute acțiuni pentru creșterea acoperirii cu servicii de prevenire HIV, dar și asigurarea sustenabilității acestora.

Serviciul mass-media

30768322_2151115491831523_39796164_o