Protocoalele clinice naționale privind infecția HIV prezentate în cadrul unei ședințe informative

Circa 70 de medici ai Spitalului Clinic Municipal nr.1 au fost familiarizați, astăzi, 14 mai a.c., cu conținutul Protocoalelor clinice naționale privind infecția HIV, aprobate de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova.

În acest sens, au fost puse în discuție cinci protocoale, axate, în mod special, pe prevenirea și aplicarea tratamentului împotriva infecției HIV/SIDA, acestea fiind: Prevenirea transmiterii materno-fetale a infecției HIV; Profilaxia Pre-expunere la infecția HIV; Profilaxia post-expunere la infecția cu HIV; Infecția cu HIV la copil 0-10 ani; Infecția cu HIV la adult și adolescent. Astfel, potrivit informațiilor relatate de către medicul neonatolog-reanimatolog, Oxana Țurcanu, prin aplicarea protocoalelor respective în instituțiile medicale se propune îmbunătățirea procesului de tratament, precum și perfectarea permanentă a asistenței medicale persoanelor cu infecția HIV/SIDA. De asemenea, se prevede ca în rezultatul implementării documentelor, să fie sporită calitatea diagnosticării, examinării, și a preveni progresarea rapidă a infecției cu HIV.

În cadrul seminarului, o informație în ceea ce privește organizarea supravegherii epidemiologice a infecţiei HIV/SIDA a fost relatată de către epidemiologul Spitalului Clinic Municipal nr.1, Vasile Andriuță, care le-a comunicat celor prezenți despre Programul Național de Prevenire și Control al infecţiei HIV/SIDA şi a infecţiilor cu transmitere sexuală.

Protocoalele clinice naționale, până a fi aprobate, au fost elaborate de către un grup de specialiști medicali din diferite instituții medicale din țară, ulterior discutate public cu toți partenerii naționali și internaționali implicați în controlul infecției HIV/SIDA.

/14.05.2018/

Serviciul mass-media

DSC_0180

DSC_0182

DSC_0183

DSC_0184

DSC_0185

DSC_0186

(Fotografiile au fost realizate de către Serviciul mass-media)