O noua colaborare între Ambasada Franței în Republica Moldova și IMSP Spitalul Clinic Municipal Nr.1

Ambasada Franței în Republica Moldova şi Instituția Medico-Sanitară Publică Spitalul Clinic Municipal Nr.1 îşi intensifică colaborarea. Astfel, instituţia diplomatică a dotat cabinetul de kinetoterapie din cadrul secției „Neurologie vârstă fragedă” cu un lot de echipament specializat. Cu această ocazie, pe 31 ianuarie curent, o delegaţie de oficiali a efectuat o vizită de documentare la IMSP Spitalul Clinic Municipal Nr.1, în cadrul căreia demnitarii au vizitat mai multe secții curative.

La eveniment au fost prezenți Ambasadorului Franței în Republica Moldova, Excelența Sa Domnul Pascal Le Deunff, viceprimarul Angela Cutasevici, Secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecției Sociale, Alexandru Holostenco, șefului Direcției Asistență socială și Sănătate a Municipiului Chișinău, Tatiana Bucearschi, vicepreședintelui Asociației Obștești „Progres prin Alternativă”, Domnul Dr. DUMITRU ȘIȘCANU și reprezentanții instituției.

Echipamentul medical include articole kineto şi masoterapeutice care urmează a fi utilizate în cadrul serviciilor de reabilitare oferite nou-născuților și copiilor de vârstă fragedă care prezintă diferite riscuri de dizabilități neuromotorii. Sprijinul acordat de către Ambasada Franței în Republica Moldova IMSP Spitalului Clinic Municipal Nr.1 se înscrie într-o cooperare de lungă durată dintre cele doua instituții. Ambasada Franței a susținut etapa pregătitoare a proiectului „Continuitatea îngrijirilor medico-sociale în timpul sarcinii și după naștere”(2008), precum și lansarea proiectului „Reducerea consumului de alcool în timpul sarcinii” (2015) realizate de către Asociația Obștească „Progres prin Alternativă” în parteneriat cu IMSP Spitalul Clinic Municipal Nr.1. Astfel, asistența acordată de către Ambasadă ilustrează determinarea Franței de a ajuta Republica Moldova în procesul de modernizare și de ameliorare a serviciilor publice de sănătate.

In alta ordine de idei, la propunerea directorului spitalului Iurie Crasiuc, Excelența Sa Domnul Pascal Le Deunff și-a manifestat disponibilitatea de susținere a colaborării cu instituțiile medicale franceze, în special privind instruirea cadrelor medicale și schimbul de experiență; un al doilea obiectiv propus este identificarea organizațiilor donatoare în susținerea procurării utilajului medical destinat serviciului de reanimare și anesteziologie.