Maternitatea de la Centrul Mamei şi Copilului îşi suspendă temporar activitatea

Maternitatea de la Centrul Mamei şi Copilului îşi suspendă temporar activitatea, începând de ieri. Pe parcursul a 20 de zile aici vor avea loc lucrări de reparație, precum și prelucrarea sanitară generală. Prin urmare, femeile care planificau să nască aici, au fost direcţionate către Spitalul Municipal numărul unu. Tot acolo au fost duse şi mamele cu pruncii născuţi prematuri.

Fiica Iuliei Bojenco, Polina s-a născut prematur acum două săptămâni, la Maternitatea de la Centrul Mamei şi Copilului. Pentru că este încă prea devreme să fie externate, aceastea au fost aduse la Spitalul Municipal numărul unu.

«Am fost stresaţi pentru că cu copilul prematur să facem un drum până aici. Primiţi tare bine, cu zâmbet pe buze, cu o încăpere luminoasă, curată», a spus mama, Iulia Bojenco.

Într-o situaţie similară s-au pomenit şi alte aproximativ 15 mame şi copiii lor. 

«Am fost anunţaţi, am venit azi cu ambulanţa şi este foarte bine, ne simţim foarte comod şi copilaşul deja s-a acomodat», a menționat mama, Ana Pricop.

«Noi înţelegem faptul că se închide maternitatea Centrului Mamei şi a Copilului pentru că urmează a fi făcute anumite reparaţii şi acest lucru este inevitabil, de aceea noi înţelegem şi ne conformăm», a spus directorul Centrului Perinatal, Iurie Carauş.

Şi femeile care urmează să nască în următoarele trei săptămâni, vor fi direcţionate către Spitalul Municipal numărul unu. Acesta este dotat cu trei săli de naştere, cu capacitatea totală de până la 60 de naşteri pe zi.

«Din experienţele din anii precedenţi, putem spune cu certitudine că se măreşte minimum cu 10-15 naşteri timp de 24 de ore», a menționat purtătorul de cuvânt Spitalul Municipal Nr.1, Cristina Ipati.

Naşterile vor fi asistate doar de medicii de aici, iar aceştia spun că sunt pregătiţi să facă faţă unui număr mai mare de naşteri.

«Avem condiţii, putem să primim toţi copiii care se nasc în Republica Moldova. Avem specialişti profesionişti, specialişti buni, care lucrează de dimineaţă şi până seara. Ne dăm tot ce avem numai ca femeile noastre să fie sănătoase şi copiii şi mamele», a comunicat şeful secţiei Spitalul Municipal Nr.1, Tamara Bîtca.

Reprezentanţii maternităţii Centrului Mamei şi Copilul spun că anual instituţia se închide pentru lucrări de reparații cosmetice, precum și prelucrarea sanitară generală. 

«Este prevăzută substanţă specială dezinfectantă, care e prevăzută pentru toată flora virală, bacteriană şi insecte. În lipsa pacienţilor pentru că asta dăunează sănătăţii, chiar şi a personalului care îl efectuează. Aici rămân doar câteva persoane special instruite», a afirmat directorul Centrului Perinatal, Iurie Carauş.

În total 19 secţii ale Centrului Perinatologic vor fi închise. În această perioada, cei mai mulţi angajaţi ai maternităţii merg în vacanţă. Totuşi, unii dintre ei vor veni la locul de muncă pentru a da o mână de ajutor.

«O să luăm parte la spălat, la prelucrat, la tot», a spus moaşa, Olga Botezatu.

De la începutul anului, la Centrul Mamei și Copilului au fost aduși pe lume aproape 3.400 de copii. Iar anual, la Spitalul Municipal numărul unu se nasc peste 9.500 de copii.

/www.canal3.md/