La 25 aprilie 2018 marcăm Ziua Mondială de Combatere a Malariei

La inițiativa statelor membre ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), pe toată terra, deja de 11 ani, la 25 aprilie este marcată Ziua Mondială de Combatere a Malariei, având obiectiv prioritar evidențierea necesității continuării investiţiilor şi angajamentelor guvernamentale în vederea prevenirii şi controlului malariei.

Anul acesta, tematica de abordare a Zilei Mondiale a Malariei este „Pregătiți pentru a combate malaria”, unde OMS atrage tuturor atenția asupra pericolului infecției și propune dezvoltarea, în continuare, a instrumentelor ce vor ajuta la cercetarea și crearea unor noi medicamente, care ulterior să poată preveni și trata, fără careva complicații, mult mai rapid și eficient această boală. Totodată, diagnosticarea precoce şi tratamentul prompt, utilizarea raţională a tratamentului împotriva malariei, utilizarea terapiei combinate în prevenirea sau întârzierea dezvoltării rezistenţei, sunt alte câteva obiective majore propuse cu prilejul Zilei Mondiale a Malariei.12484224

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, malaria continuă să ucidă peste jumătate de milion de persoane anual, majoritatea populației înbolnăvite fiind pe continental african. Însă, fiind o infecţie parazitară cea mai răspândită în lume, această boală se întâlnește și pe continentele Asia, America Latină, Orientul Apropiat şi Europa. Pe lângă aceasta, în raportul OMS din anul curent, sunt stipulate realizările recente în lupta împotriva malariei care au arătat că, accesul extins la metodologiile de prevenire rentabile a redus în mod semnificativ incidenţa bolii la nivel mondial. În acest sens, în perioada anilor 2010 – 2015, la nivel global, a fost redusă rata de incidenţă prin malarie cu 21%. În aceeaşi perioadă, rata de mortalitate a fost redusă cu 29%, iar în anul 2017, pentru prima dată din momentul lansării Fondului Global, a fost înregistrată absența completă a cazurilor indigene de malarie în regiunea europeană. Aceste succese se datorează utilizării testelor diagnostice şi de administrare a tratamentului prin terapii combinate, folosirii în masă a plaselor – antimoschit și prelucrării încăperilor cu insecticide reziduale, astfel fiind salvate circa trei milioane de vieți omenești.

Chiar dacă în Republica Moldova nu există țânțarii care transmit infecția prin înțepătură la om, pe parcursul anilor 2010-2017 au fost depistate câteva sute de persoane infectate cu malaria de import, ceea ce înseamnă că acestă boală a fost adusă în țara noastră de pe continentul African, țările Sudan, Kenya, Afganistan, Turcia și Emiratele Arabe. De aceea, în continuare, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății, continuă să aplice strategii în vederea informării corecte a populației despre protejarea împotriva malariei, aplicarea tratamentului corespunzător, precum și pregătirea personalului medical de a  acorda ajutor medical celor care au fost infectați.malaria_2

Notă: Malaria este o boală extrem de veche, dar în acelaşi timp, actuală. Se pare ca ea s-a manifestat prima dată la om, acum câteva mii de ani și este o boală infecțioasă transmisă de țânțarul Anopheles. Malaria este o boală infecțioasă larg răspândită în regiunile tropicale și subtropicale. Câteva milioane de persoane sunt infectate anual, dintre care o mare parte din ei mor fără a avea o șansă de a fi salvați, având în vedere complicitatea bolii. Malaria este una dintre cele mai frecvente boli infecțioase și este o adevărată problemă de sănătate publică, fiind cauzată de paraziți din genul Plasmodium. Cele mai grave forme ale bolii sunt cauzate de Plasmodium falciparum și Plasmodium vivax, dar și alte specii înrudite pot infecta oamenii. Grupul de specii din genul Plasmodium care produc boli la om au fost denumite „paraziți ai malariei”. Aceștia sunt transmiși de femela țânțarului anofel. Paraziții se înmulțesc în globulele roșii din sânge, cauzând simptome cum ar fi febra, anemia, simptome de gripă și, în cazuri severe, coma și moartea. Infectarea poate fi prevenită eliminând posibilitățile de a fi înțepat de țânțari (plase pentru țânțari, substanțe care îi îndepărtează, sau eliminarea bălților și locurilor de dezvoltare a țânțarilor).

Serviciul mass-media