Iurie Crasiuc, noul manager ales al Spitalului Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”

Iurie_Crasiuc_noul_manager

Iurie Crasiuc, cel care a deținut mai bine de un an funcția de director interimar al Spitalului Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”, a câștigat concursul de director în fața adversarului său – Ion Arteni, vice-directorul instituției.

Iurie Crasiuc a venit la cârma Spitalului Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” în toamna anului 2018, atunci când fostul director, Iurie Dondiuc și-a dat demisia, după un scandal în care se presupune că ar fi fost implicat. Fostul primar interimar al Chișinăului, Ruslan Codreanu, l-a numit director interimar pe consilierul său pe probleme sociale și de sănătate, Iurie Crasiuc.

Funcția de director al Spitalului Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” a mai fost scoasă la concurs în iulie 2019, dar la scurt timp, regulamentul privind numirea în funcție a directorilor de instituții medicale a fost suspus dezbaterilor publice. Fosta ministră a sănătății, Ala Nemerenco își dorea ca viitorii directori să dețină funcția nu mai mult de 5 ani și să nu cumuleze cu funcția de medic. După venirea în funcție a actualei ministre, Viorica Dumbrăveanu, regulamentul a fost din nou schimbat, revenindu-se la unele prevederi anterioare. Astfel, un concurs pentru funcția de director al acestei instituții nu s-a mai organizat.

Potrivit CV-ului publicat pe pagina instituției, Iurie Crasiuc este absolvent al USMF, a efectuat un master în administrare publică și un master în managementul sănătății publice.

După terminarea facultății, face rezidențiatul în cadrul Spitalului Clinic Municipal Nr.1, apoi între 1983-1990 este medic terapeut în cadrul Spitalului de Circumscripție Cetireni Ungheni, medic-șef și șef de terapie la policlinica Ungheni.

Între anii 1990 – 1999 este numit medic-șef adjunct al Spitalului Raional Ungheni. Apoi timp de 4 ani este director al Direcției Sănătate județul Ungheni.

Din Iunie 2003 până în septembrie 2003 ocupă funcția de șef al Direcției elaborarea cadrului legislativ și normativ din cadrul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Între 2003 – 2015 este director, Stația AMU „Centru” – Centru de Asistență Medicală Prespitalicească.

Din 2016, până să ajungă la Primăria Chișinău este medic-șef în cadrul clinicii  „Euroclinic” SRL.

Ulterior, din primăvara anului 2018 – până în noiembrie 2018 este Inspector superior controlul asupra executării hotărârilor în cadrul Direcției coordonarea activității executivului, Primăria Municipiului Chișinău.

/www.sanatateinfo.md/