Astăzi marcăm Ziua Mondială de Conştientizare a Abuzului faţă de Vârstnici

Ziua Mondială de Conştientizare a Abuzului faţă de Vârstnici este marcată în fiecare an, pe întreaga planetă, la data de 15 iunie. Instituită de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, prin rezoluţia 66/127, din 19 decembrie 2011, această zi reprezintă un bun prilej de manifestare în mod deschis împotriva oricăror forme de abuz sau de suferinţă provocate persoanelor vârstnice, notează site-ului oficial al ONU, www.un.org.

Scopul principal al zilei este să atenționeze asupra abuzului fizic, emoțional și financiar împotriva vârstnicilor. Oamenii trebuie să înțeleagă provocările și oportunitățile unei populații îmbătrânite.1

În această zi, seniorii și aparținătorii lor, guvernele locale și naționale, mediul academic și sectorul privat se reunesc pentru a descoperi cele mai bune modalități de a reduce incidența violenței împotriva vârstnicilor, de a crește raportatea acestor incidente și de a dezvolta politici în favoarea persoanelor în vârstă.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite (ONU), la nivel global, numărul persoanelor cu vârsta peste 60 de ani este în creștere, de la 542 milioane în 1995 până la aproximativ 1,2 miliarde, estimate pentru anul 2025. În prezent, întreaga lume se confruntă cu modificări demografice semnificative. Estimările arată că până în 2050, numărul persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani va depăși numărul persoanelor tinere. De asemenea, s-a demonstrat, prin efectuarea unor studii, că abuzul împotriva vârstnicilor, neglijarea, violența și exploatarea sunt unele dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă seniorii la nivel global.

Prima zi Mondială de Conștientizare a Abuzului față de Vârstnici a fost marcată în anul 2012, prin întâlniri și conferințe la sediul Națiunilor Unite din New York. ONU mai sărbătorește, pe 1 octombrie, Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice,  o zi de recunoaștere a meritelor acestor persoane și de analiză asupra aspectelor care le afectează viețile.

/15.06.2018/

Serviciul mass-media