Angajaţii din sistemul de sănătate sunt la muncă şi de sărbători

Au muncit până la epuizare pentru a salva vieţi. Noul tip de Coronavirus a fost o provocare pentru întreaga omenire, însă ei au fost cei care au luptat  în prima linie cu virusul. Vorbim despre angajaţii din sistemul de sănătate care sunt la muncă şi de sărbători. Îndiferent că lucrează în secţiile cu profil COVID-19 sau nu, toţi îşi doresc ca oamenii să sărbătorească în siguranţă şi să nu neglijeze măsurile de protecţie, relatează Mesager.

Medicii de la Spitalului Clinic Municipal nr.1 sunt la datorie şi în perioada sărbătorilor de iarnă, când numărul urgenţelor medicale este în creştere. Este şi cazul medicului obstetrician-ginecolog Margareta Uzun, care vine cu entuziasm la muncă, indiferent de perioadă.

„Activăm în echipă, facem lucruri frumoase, avem cazuri dificile mai ales în zilele de sărbători, când trebuie să acţionăm în unele cazuri prompt. Dăm dovadă întotdeauna de entuziasm la muncă, de bucurie şi de mult regret pentru faptul că familiile ne sunt acasă şi toate sărbătorilor le petrecem aici într-o mică familie”, a relatat Margareta Uzun.

Neglijarea simptomelor de boală şi adresarea tardivă le face munca mai dificilă, spun angajaţii din sistemul de sănătate. Doctorul Emilia Prodan susţine că gărzile în perioada sărbătorilor devin mai dificile din punct de vedere emoţional.

„Pentru că ne dorim şi noi să fim alături de familie, să fim în sânul familiei, la masa de sărbătoare, însă gândul că suntem la lucru şi că putem să asigurăm un act medical în volum deplin pacienţilor şi să le fim alături viitoarelor mămici într-un fel ne motivează să lucrăm mai departe şi să ne îndeplinim funcţiile”, a spus Emilia Prodan.

Iar pentru medicul Vasile Lopaţchi gărzile în aceste zile sunt o obişnuinţă. Activează în domeniul medical de aproape 45 de ani, iar cea mai mare recopensă pentru munca depusă sunt zâmbetele mamelor care-şi strâng bebeluşii în braţe.

„Diferenţă între garda obişnuită şi garda sărbătorilor nu există. Uneori, în timpul sărbătorilor vin pacienţi gravi care trebuiau să se adreseze puţin mai devreme. Fiecare pacient foarte grav rămâne în memorie”, a menţionat Vasile Lopaţchi.

Medicii îndeamnă oamenii să fie responsabili, să respecte în continuare toate măsurile de protecţie, să-şi spele cât mai des mâinile, să poarte corect masca şi să evite locurile aglomerate.

/www.trm.md/