8 mai — Ziua Internațională a Crucii Roșii și Semilunii Roșii

În fiecare an, la data de 8 mai este marcată Ziua Internațională a Crucii Roșii și Semilunii Roșii care a fost declarată în anul 1859, pe teritoriul elvețian, de către Comitetul Internațional al Crucii Roșii, drept zi importantă pentru a atrage atenția tuturor asupra acordării ajutorului și a protejării sănătății societăților aflate în situație de conflict, criză, epidemii, sau dezastre naturale. Această zi are menirea de a inspira, a înlesni şi de a promova toate activităţile umanitare ale Comitetului Internaţional al Crucii Roşii. De asemenea, prin această zi sunt evidențiate succesele Mișcării Internaționale a Crucii Roșii și Semilunii Roșii care sprijină, zilnic, circa 160 de milioane de persoane, prin intermediul celor aproximativ 17 milioane de voluntari și 450.000 de angajați a 190 de Societăți Naționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie existente la nivel mondial. Aceste organizații salvează viețile a milioane de oameni aflați în situații care le pun viața și sănătatea în pericol.semiluna-rosieleadImage_mini

Strategia pentru anul 2020 a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie — «Salvăm vieți, schimbăm mentalități» — are rolul de a ghida acțiunile Federației Internaționale a Crucii Roșii și Semilunii Roșii (FICRSR). Astfel, aceasta cuprinde trei activități strategice pentru FICRSC și pentru Societățile Naționale aflate în diferite țări în scopul unei viziuni comune — să inspire, să încurajeze, să faciliteze și să promoveze în orice moment și în orice formă activitățile umanitare în vederea prevenirii și alinării suferinței umane, contribuind la promovarea demnității umane, sănătății, și a păcii în lume.

Societatea Națională de Cruce Roșie există și în Republica Moldova, începând cu anul 1992.

Activitatea umanitară a Comitetului Internațional al Crucii Roșii a fost recompensată cu două Premii Nobel pentru pace, în anul 1917 și 1944. Încă un premiul Nobel pentru pace a fost câștigat de Liga Societăților de Cruce Roșie în anul 1963.

/08.05.2018/

Serviciul mass-media