25 mai — Ziua Mondială a Glandei Tiroide. Verifică-ți la timp glanda tiroidă!

Anual, la data de 25 mai este marcată Ziua Mondială a Glandei Tiroide, cu scopul conştientizării problemelor cauzate de bolile acestei glande. Ziua a fost stabilită în anul 2008, în timpul congresului Asociaţiei Europene a Tiroidei (ETA – fondată la Roma, la 25 mai 1965).

Cauze și simptone. Dezvoltarea bolii. Astfel, glanda tiroidă sau tiroida, este una dintre cele mai mari glande endocrine. Această glandă în formă de fluture se află la nivelul gâtului. Hormonii produși de glanda tiroidă influențează funcțiile importante ale organismului, inclusiv și reglarea metabolismului, prin urmare sănătatea tiroidei este extrem de importantă. Afecțiunile tiroidiene sunt foarte frecvente în întreaga lume și afectează oameni de toate vârstele.

Cele mai frecvente patologii tiroidiene sunt hipertiroidismul (activitate crescută a tiroidei), hipotiroidism (activitate scăzută a tiroidei), tiroidita (inflamația glandei tiroide) și cancerul tiroidian. Oboseala neexplicată, mintea încețoșată, kilogramele în plus, frisoanele și pierderea părului pot fi semne ale unei probleme cu glanda tiroidă. Când nivelul hormonilor este prea mic sau prea mare, este posibil să apară o gamă largă de simptome. Unul dintre cele mai comune simptome care sugerează o problemă a glandei tiroide este schimbarea bruscă a greutății. Creșterea în greutate indică un nivel scăzut al hormonilor glandei tiroide, ceea ce se numește hipotiroidism. La polul opus, dacă tiroida produce mai mulți hormoni decât are nevoie corpul, se va observa o scădere bruscă din greutate, ceea ce se numește hipertiroidism.images

Umflarea gâtului este un indiciu vizibil al unei probleme cu glanda tiroidă. Uneori, umflarea gâtului poate fi cauzată de cancerul tiroidian sau de nodulii care cresc în interiorul glandei tiroide. Bineînțeles, există și posibilitatea ca aceasta să nu aibă legatură cu glanda tiroidă. Tulburările glandei tiroide au un impact foarte mare asupra nivelului de energie și a stării de spirit. Hipotiroidismul ne face să ne simțim obosiți, lenți și deprimați. Hipertiroidismul poate cauza anxietate, probleme de somn, neliniște și iritabilitate. Căderea părului este un alt semn că hormonii glandei tiroide pot fi dezechilibrați. Hipotiroidismul poate avea și alte simptome precum: pielea uscată, unghiile fragile, amorțeala sau furnicăturile în mâini, precum și constipație sau menstruația anormală. Începând cu vârsta de 35 de ani, oricine trebuie să își facă analize pentru a putea verifica prezența unei posibile disfuncționări, odată la cinci ani, potrivit Asociației Americane a Tiroidei.

Persoanele care au simptomele de mai sus sau prezintă factori de risc trebuie să se testeze mai des. Atât hipotiroidismul, cât și hipertiroidismul apare de obicei la persoanele care au trecut de vârsta de 60 de ani. Majoritatea persoanelor care suferă de hipotiroidism vor fi nevoite să ia hormoni pentru restul vieții. Cancerul tiroidian este rar întâlnit și este printre cele mai puțin periculoase tipuri de cancer. Principalul simptom este un nodul sau umflarea gâtului. Doar 5% din nodulii tiroidieni se dovedesc a fi canceroși.poza-38

Prevenire și tratament. Majoritatea bolilor tiroidiene se tratează prin medicamente. Dacă glanda nu secretă hormoni suficienți se administrează zilnic o tabletă care completează carenta. Hipertiroidia răspunde mai prost la medicatie decât hipotiroidia și de multe ori se ajunge la operație. Dacă nodulul este benign tratamentul hormonal ar trebui să-i micșoreze dimensiunile în 3-6 luni, iar dacă acesta crește în ciuda tratamentului, cei mai mulți medici vor recomanda îndepartarea chirurgicală. Dacă biopsia relevă celule canceroase, singura soluție va fi extirparea chirurgicală. Pentru femeile însărcinate este recomandată o vizită preliminară din timp la medicul endocrinolog, iar după naștere în primul an trebuie testată funcția tiroidei pentru a evita bolile asociate.

/25.05.2018/

Serviciul mass-media

Sursa foto 1 — www.gorj-domino.com / Sursa foto 2 – www.tiroidaromania.org