Tripleţi născuţi la Spitalul Clinic Municipal Nr.1

Ora 9.30, suntem echipați corespunzător și împreună cu personalul medical intrăm în sala de operație. Recunosc, pe parcursul intervenției m-au încercat diferite emoții și gânduri de tot felul, dar după câteva minute liniștea este tulburată de plânsetul primului micuț extras. Apoi următorul. Iată-l și pe ultimul. Emoții ascunse de profesionalismul medicilor, care își păstrează calmul, și își îndeplinesc obligațiunile. Micuții și mama sunt în siguranță. Atât de micuți dar perfect sănătoși. Firavi dar plini de puteri. Am asistat la venirea pe lume a tripleților. Incredibil!

Valentin Friptu, medic obstetrician ginecolog, prof. universitar, doctor habilitat, sef de catedră: „Operația a decurs excelent, copilașii corespund tuturor normelor, deocamdată se află în incubator deoarece acolo acum le este cel mai bine.”

mama_md_30px Cât de des aveți cazuri de tripleți? Am primit în activitatea mea, trei nașteri cu tripleți și una cu cvadrupleți, toate au decurs normal și fără complicații. În general la Spitalul Clinic Municipal Nr. 1, anual au loc câte trei sau patru nașteri de tripleți. mama_md_30px Prin ce se deosebește o naștere de tripleți, de una obișnuită? Prin complexitatea care apare la extragerea copiilor. În cazul tripleților e un pic mai complicat. Iată și momentul multașteptat! Micuții sunt perfect sănătoși și au văzut lumina zilei! 
mama_md_30px Cât timp mama se va afla în maternitate? Credem că până la 2 săptămâni, până când copilașii vor fi în stare să se descurce de sine stătător. mama_md_30px Ce risc există în cazul unei operații de cezariană? Cezariana este intervenția mea preferată, dar eu lupt cu ea. Ea presupune mai multe riscuri, după cum ați observat: anestezie, perioadă post-operatorie, perioadă de recuperare etc. Cred că este normal să se nască pe cale naturală așa cum a lăsat Dumnezeu. Cred că trebuie de apelat la cezariană în cazuri extreme. Pentru o naștere de tripleți este nevoie de trei neonatologi, trei moașe, trei mese separate pentru nou-născuți.

Valentin Friptu, medic obstetrician ginecolog, prof. universitar,  doctor habilitat, sef de catedră: „FIV  oferă șansa cuplurilor care nu pot avea copii să devină părinți fericiți! Această mămică a fost fericită și a rămas însărcinată din prima încercare după ce o perioadă de 10 ani cuplul nu a putut avea copii.”

mama_md_30px Se diferențiază copii concepuți prin FIV de cei concepuți natural? Această întrebare este adresată deseori de femeile care vin să facă FIV. Nu există nicio diferență!

/www.mamaplus.md/