Medici ginecologi, instruiţi în domeniul prevenirii cancerului de col uterin

medicii-ginecologi-instruit

Medicii ginecologi din Republica Moldova vor fi instruiţi în domeniul prevenirii cancerului de col uterin în cadrul programului internaţional „Colposcopia şi Managementul Leziunilor Cervicale Precanceroase”. Programul conţine lecţii teoretice, practice şi prelegeri on-line ale experţilor internaţionali. Instruirea se va desfăşura în perioada iunie — decembrie 2017.

În Republica Moldova, în fiecare zi, câte o femeie este diagnosticată cu această maladie. În același timp, o dată în două zile, o pacientă moare din cauza cancerului de col uterin.

Programele de screening a cancerului de col uterin pot preveni până la 80% dintre cazurile de îmbolnăvire. Acestea sunt obligatorii pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani. Screeningul trebuie realizat o dată în trei ani.

Programul de instruire este implementat în premieră în Republica Moldova, în cadrul parteneriatului regional de cooperare între Ministerul Sănătății al Republicii Moldova și Biroul Regional al UNFPA, Fondul ONU pentru Populație pentru Europa de Est și Asia Centrală, Federația Internațională a Patologiei Cervicale și Colposcopiei, Agenția Internațională de Cercetare în domeniul Cancerului și Societatea de colposcopie și patologie cervicală din Moldova.