Societatea de Colposcopie și Patologie Cervicală din Republica Moldova

Astăzi, 16 decembrie în incinta IMSP Spitalul Clinic Municipal Nr.1 a avut loc Societatea de Colposcopie și Patologia Cervicală din Republica Moldova,  eveniment ce s-a bucurat de prezența unui număr de peste 60 de persoane, care au abordat intens problemele sistemului medical din Moldova la capitolul sănătatea femeii și au venit cu soluții punctuale asupra acestora.

Organizatorii primei ședințe a societății, și-au propus ca prin intermediul acestei societăți să îmbunătățească asistența medicală în colposcopie a populației din Republica Moldova, să asculte vocea celor care lucrează zi de zi în sistem, practic, să afle problemele cu care se confruntă medicii obstetricieni-ginecologi din toată țara

Printre subiectele importante abordate de către medicii prezenți la societate se numără: aprobarea logoului Societății de Colposcopie și Patologia Cervicală din RM, evaluarea serviciilor citologice și histologice în RM, screeningul cervical și importanța lui pentru o colposcopie de calitate; prezentarea și aprobarea formularelor pentru examinări colposcopice, citologice, histologice; formarea grupului de lucru pentru elaborarea ghidului național de colposcopie și site-ului societății, creșterea nivelului de pregătire profesională a specialiștilor în colposcopie din toată țara.

Prima ședintă a societății l-a avut ca invitat de onoare pe Directorul general al Asociației Europene de Prevenire a Cancerului Cervical — Philip Davies, care a venit cu o prezentare la tema “Evaluarea serviciilor citologice și histologice în RM prin prisma implementării screeningului cervical și importanța lor pentru colposcopie de calitate “. Au fost invitați să ia cuvântul: domnul Iurie Dondiuc, Președintele asociației, directorul IMSP SCMNr.1, conf. univ, Uliana Tabuică — Vicepreședintele asociației, conf. univ, medic obstetrician-ginecolog; Diana Valuță — Vicepreședintele asociației, conf. univ, medic obstetrician-ginecolog, Silvia Agop – secretar, asist. univ. medic obstetrician-ginecolog.

Screeningul colului uterin se realizează o dată la trei ani şi este acoperit integral din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală. Prin intermediul acestuia pot fi prevenite până la 80% din cazurile de cancer de col uterin.

Anual, în ţară, sunt înregistrate între 300-350 cazuri noi de cancer de col uterin. În fiecare an, circa 180 de femei decedează de cancer de col uterin din motiv că se adresează tardiv la medic. Această maladie se plasează pe locul şapte în structura bolilor oncologiceCancerul cervical afectează preponderent femeile tinere. Cele mai multe cazuri survin în perioada de vârstă cuprinsă între 35 şi 60 de ani.