Medici din stânga Nistrului au întreprins o vizită de schimb de experienţă la Spitalul Clinic Municipal Nr.1 din Chişinău

Medici_din_stanga_Nistrului_1Un grup de medici şi directori de spitale din stânga Nistrului au întreprins sâmbătă, 16 septembrie, o vizită de schimb de experienţă la IMSP Spitalul Clinic Municipal Nr. 1 din Chişinău pentru a face cunoştinţă cu structura acordării asistenţei medicale într-un spital multiprofil din dreapta Nistrului.

Directorul Spitalului Clinic Municipal Nr. 1, Iurie Dondiuc, a vorbit oaspeţilor despre serviciile pe care instituţia medicală le acordă populaţiei.

Un subiect aparte al discuţiei l-a constituit sistemul de asigurare obligatorie în medicină, care în stânga Nistrului nu este deocamdată implementat. Prin urmare, medicii au fost interesaţi să afle cum acesta funcţionează la modul practic.

„Majoritatea cetăţenilor au poliţă de asigurare, ceea ce înseamnă că noi trebuie să acordăm întreg spectrul de servicii indiferent de gradul de complexitate. Evident, cea mai mare parte a serviciilor noastre medicale sunt în domeniul asistenţei perinatale şi ginecologice, având în vedere că în cadrul spitalului activează cea mai mare maternitate din ţară, cu peste 8500 de naşteri anual şi o experienţă solidă în asistarea sarcinilor cu grad înalt de complexitate”, a menţionat Iurie Dondiuc.

Medici_din_stanga_Nistrului_2Echipa de medici din stânga Nistrului a avut posibilitate să viziteze diferite unităţi clinice din cardul spitalului, conform specializării lor. Astfel, aceştia au mers în secţia Anesteziologie şi reanimare, Cabinetul de Tranfuzie a Sângelui, secţiile Centrului Perinatologic şi ale Centrului Neonatal-Pediatric, inclusiv Secţia îngrijirea copiilor prematuri, pentru a se documenta la faţa locului asupra serviciilor pe care le acordă instituţia medicală. De asemenea, medicii s-au familiarizat cu condiţiile din saloanele de naşteri şi au discutat cu proaspetele mămici.

Vizita de schimb de experienţă a constituit şi un bun prilej pentru medicii din centrele spitaliceşti din stânga Nistrului de a stabili noi contacte cu colegii de la Spitalul Clinic Municipal Nr. 1, care, la rândul lor, s-au arătat deschişi spre colaborare.

Medici_din_stanga_Nistrului_5Medicul-şef adjunct al Spitalului raional Râbniţa, Anghelina Moldovscaia, medic anesteziolog-reanimatolog, a menţionat că astfel de vizite sunt extrem de importante, pornind de la faptul că ele oferă suport în îmbunătăţirea calităţii acordării ajutorului medical în stânga Nistrului. „Am vizitat unul dintre cele mai bune spitale din Chişinău, care activează în condiţii moderne, acordând ajutor celor mai gravi bolnavi. Acest lucru ne determină să tindem şi noi spre un alt nivel de performanţă. Fiecare medic trebuie să se autoinstruiască în continuu, prin urmare, astfel de vizite sporesc nivelul de calificare al medicilor, îi ajută să implementeze noi protocoale şi să facă cunoştinţă cu noi modalităţi de acordare a asistenţei medicale. Într-un final, toate acestea contribuie la îmbunătăţirea serviciilor medicale în stânga Nistrului”, consideră Anghelina Moldovscaia.

Medici_din_stanga_Nistrului_3Polina Bolşacova, ginecolog-obstetrician în cadrul Spitalului din or. Slobozia, a menţionat că vizita a fost una interesantă şi utilă. „Sperăm să-i vedem pe colegii de la Chişinău şi în cadrul instituţiilor noastre medicale. Am observat că în multe privinţe ne asemănăm, însă, evident, spitalele din dreapta Nistrului sunt mai avansate la capitolul acordării asistenţei medicale. De aceea, ne vom strădui să urmăm practicile din spitalele de la Chişinău, să ne îmbunătăţim cunoştinţele şi abilităţile de acordare a asistenţei şi să avem relaţii bune de colaborare cu cadrele medicale din dreapta Nistrului. Toate aceste aspecte, sunt doar în beneficiul cetăţenilor”, a spus medicul.

Medici_din_stanga_Nistrului_4Participanţii la vizita de schimb de experienţă au mai menţionat că prin astfel de vizite ajutorul neotatal acordat în centrele spitaliceşti din stânga Nistrului, treptat, se apropie de anumite standarde ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Uniunii Europene. „Trebuie să recunoaştem că asistenţa perinatală acordată de medicii din stânga Nistrului se deosebeşte de cea de la Chişinău, iar noi tindem să acordăm asistenţa medicală la acelaşi nivel”, au menţionat medicii.

Vizita de schimb de experienţă a fost organizată de Asociaţia Obştească pentru Femei şi Copii „NOVA”, în colaborare cu Centrul de Sănătate Reproductivă din Tiraspol, în cadrul Programului finanţat de UE „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de UNDP.