Ziua Mondială de profilaxie a maladiei cronice obstructive a plămînilor

(14.11.12)

BPOC reprezintă asocierea bronşitei cronice şi a emfizemului pulmonar şi este consecinţa inflamaţiei şi îngustării căilor aeriene prin fumat, poluare profesională sau domestică. Frecvenţa globală a BPCO de peste 210 milioane de cazuri.Organizaţia Mondială a Sănătatii (OMS) estimează că această patologie cauzează decesul a peste 2,75 milioane de persoane anual. În plan mondial ВРОС reprezenta în 1990 a şasea cauză de deces, în prezent este a patra, iar în 2020 va deveni estimativ a treia cauză de mortalitate din lume. Răspîndirea ВРОС printre bărbaţi constituie 9,34%o, femei — 7,3%o şi afectează preponderent persoanele ce au depasit vîrsta de 40 ani. Pe parcursul perioadei anilor 1990-1999 acest indice a crescut cu 25,0% la bărbaţi şi 69,0% la femei. Se prognozează о tendinta spre creştere continuă a incidenţei acestei maladii. În Rusia conform datelor oficiale ale MS se notifică aproape 1 mln. de bolnavi cu diagnosticul clinic de ВРОС, dar în realitate numărul lor depaseşte 11 milioane de persoane (rezultatele studiilor epidemiologice).În SUA incidenţa ВРОС se apropie de 15 milioane persoane, fiind una din cele mai răspîndite maladii cu о tendinta de creştere evidentă a mortalitatii.În Republica Moldova nu sunt date statistice oficiale.

Factori de rise în bronhopneumopatia obstructivă cronică:

  • Fumatul: La fumători sunt confirmate mai des modificările patologice ale căilor respiratorii Indicii mortalitatii cauzate de ВРОС sunt mai înalţi decît la nefumători. Fumatul pasiv la fel condiţionează apariţia semnelor respiratorii prin inhalarea gazelor şi particulelor. Fumatul în timpul sarcinii sporeşte riscul patologiei pulmonare a fătului, acţionînd în mod nefavorabil asupra organogenezei pulmonare şi formării statutului imun.
  • Noxele profesionale: În cazul expunerii îndelungate şi intensive prin natura profesiunii la pulberi organice, anorganice sau la gaze toxice ВРОС poate să se dezvolte şi la nefumători.
  • Poluarea atmosferica. prin pulberi, gaze (mai ales S02, N02j 03), fum, ceata.
  • Condiţiile de microclimat cu frig, umezeală, poluarea aerului din locuinţele prost aerisite cu produsele chimiei casnice, de ardere a combustibilului organic la încălzire şi la pregătirea alimentelor, de asemenea favorizează dezvoltarea ВРОС.
  • Factorii de rise endogeni, cum ar fi deficitul antitripsinei — principalului inhibitor al elastazei, ce asigură activitatea antiproteazei şi condiţionează dezvoltarea ВРОС la nefumătorii sub 40 ani, prematuritate la naştere, particularitatile constituţionale şi anatomice (anomalii rinofaringiene, diverse afecţiuni şi leziuni organice bronho-pulmonare, mucoviscidoza, cifoscolioza etc), ş.a.

Bronşita cronică este o lungă perioadă asimptomatică sau puţin simptomatică ( tuse cu expectoraţie mucoasă sau mucopurulentă) ulterior boala devine obstructivă, se agravează, asociază enfizemul pulmonar şi se manifestă prin dificultate ăn respiraţie sau sufocare , reducerea activităţii fizice, a activităţilor simple de zi cu zi şi chiar acapacităţii de autoîngrijire. Boala se asociazăăn fazele mai avansate cu complicaţii generale: risc crescut de afectare cardiovasculară ( ateroscleroză mai accelerată, cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială, accidente cerebrale mai frecvente) cu risc crescut de deces, risc foarte înalt de cancer bronhopulmonar, diabet, anemie, osteoporoză, scăderea masei musculare şi caşexie, etc.

Educaţia bolnavului cu BROC este un mijloc important de a îmbunătati îndemînarea pacientului în administrarea tratamentului, de a facilita cunoaşterea bolii şi creşterea complianţei la tratament, ajutor în refuzul fumatului şi include:

  • Abandonarea tabagismului activ şi pasiv.
  • Este importantă perceperea de către bolnav a particularitatilor bolii, factorilor de rise favorizanţi progresării bolii, înţelegerea aportului propriu şi al personalului medical în optimizarea rezultatelor tratamentului efectuat. Informarea pacientului şi a familiei despre natura şi cauzele ВРОС, despre evoluţia bolii cu şi fără tratament, despre beneficiile tratamentului şi posibilele efecte adverse, despre importanţa administrării corecte a tratamentului (familiarizarea cu tehnica administrării corecte a preparatelor inhalatoare, aplicării spacerului, nebulizer-ului etc.). Pacientul trebuie învatat să recunoască modificările pulmonare şi să aprecieze de sine stătător cînd să apeleze la medic.
  • Pacientul trebuie ajutat să-şi înţeleagă şi să-şi accepte limitările sau handicapurile fizice, trebuie motivat în sensul îmbunătatirii performanţei fizice, a obţinerii impresiei de control a dispneei şi a unei anumite siguranţe în timpul exerciţiilor.

Cu scopul profilactic pentru prevenirea acutizărilor ВРОС în timpul epidemiilor virale se utilizează vaccinul antigripal. Vaccinul antigripal reduce severitatea evoluţiei şi mortalitatea ВРОС cu 50%.

Medic-internist
categorie superioară
Angela Budu