Rezistența la Antibiotice

Pentru prima dată compania OMS ” Administrați antibioticele cu grijă” a debutat în anul 2015,  scopul principal fiind conștientizarea populației despre folosirea rațională a antibioticelor astfel de  a combate fenomenul de răspândirea a rezistenței la antibiotice. A apărut necesitate stringentă de a spori căile de informare și educare a  populația prin intermediul unei pregătiri și comunicări eficiente.

rezistentei_la_antibiotice_01

”Creșterea rezistenței la antibiotice reprezintă criza globală în domeniul sănătății publice, autoritățile recunosc,  că la ziua de astăzi este una dintre cele mai mari probleme în domeniul sănătății populației.  Ea a atins un nivel îngrijorător în toate părțile lumii, afirmă Directorul general al OMS Margaret Chan ”.

rezistentei_la_antibiotice_02Rezistența la antibiotice reprezintă nu doar o problemă medicală ci și una socială. În ultimii 30 de ani nu a fost descoperită nici generație noua de antibiotice, însă eficacitatea celor existente și pe larg utilizate preparate scade considerabil. Doar în Uniunea Europeană , conform ultimelor date, bacteriile rezistente la preparate provoacă anual decesul în 25 000 de cazuri și mai mult de 1,5 miliarde de dolari SUA cheltuieli de asistență medicală și pierderi de productivitate. Rezistența la antibiotice duce la majorarea  cheltuielilor medicale, prelungirea perioadei de aflare în staționar și creșterea mortalității. Tot mai multe infecții ca pneumonia, tuberculoza și gonoreea devin tot mai dificil de a le trata, deoarece antibioticele utilizate in tratamentul lor scad în eficacitate. Este necesar de a revizui și modifica indicațiile și modul de utilizare a antibioticelor. Chiar dacă vor apărea preparate noi dar nu vom schimba nimic în atitudine, rezistența la antibiotice va rămâne o amenințare majoră. Aceste schimbări în atitudine ar trebuie să  includă atât reducerea răspândirii infecțiilor ca rezultat al vaccinării,  spălatului mâinilor și folosirea alimentelor sigure.

rezistentei_la_antibiotice_03

Antibioticele –sunt preparate medicamentoase, folosite atât în profilaxia cât și în tratarea infecțiilor bacteriene. Rezistența la antibiotice apare atunci când , reacția bacteriei asupra preparatului medicamentos se modifică.

Acțiuni necesare:

  • Preveniți infecțiile prin spălarea frecventă pe mâini, folosirea alimentelor sigure, evitarea contactului cu persoanele bolnave și vaccinarea la timp
  • Utilizarea antibioticele numai la prescrierea medicului
  • Urmați până la sfârșit tratamentul indicat
  • Nu folosiți antibioticele rămase în urma unui alt tratament
  • Nu faceți schimb de antibiotice cu alte persoane
  • Respectați graficul vaccinării
  • Dacă suspectați o infecție bacteriană – efectuați însămânțarea culturilor și testele de confirmare
  • Indicați antibiotice doar atunci când sunt necesare
  • Întotdeauna indicați antibioticul necesar, în doză corectă cu specificarea duratei de tratament.

       Medic Obstetrician-Ginecolog      Gheorghe Găină.