Infecţia enterovirală

infectia_enterovirala_1Infecţia enterovirală este o maladie contagioasă, produsă de enterovirusurile ECHO şi Coxackie.

Se caracterizează clinic prin febră, manifestări digestive, sindrom hipertensiv cerebral, meningită seroasă şi alte afecţiuni (mialgie, hepatită, orhită, pancreatită). De asemenea, poate decurge sub formă de infecţie respiratorie acută sau infecţie intestinală acută.

 

infectia_enterovirala_2Receptivitatea este generală, maximă la copiii în vârstă de 3-10 ani.
Incidenţa maximă a IE apare primăvara–vara.

Sursa de infecţie este omul bolnav şi purtătorul de enterovirus, care elimină în mediu agentul cauzal prin materiile fecale şi prin secreţiile rinofaringiene.

 

infectia_enterovirala_3Transmiterea se face pe căile fecal-orală şi respiratorie, prin intermediul tusei, strănutului, de asemenea prin contact direct şi indirect cu sursa de infecţie, pe cale alimentară şi hidrică.

 

infectia_enterovirala_5Factorii de transmitere – produse alimentare contaminate, apă, mâini murdare, obiecte de uz casnic. Pot răspândi această maladie şi muştele. Perioada de incubaţie variază de la 2 până la 7 zile. Maladia are un debut acut, uneori chiar brutal, cu ridicarea temperaturii 39-40°C, cu cefalee, slăbiciune generală, greţuri, vome.

 

infectia_enterovirala_4În caz de îmbolnăvire este necesar de a chema medicul de familie la domiciliu, iar persoana suspectată trebuie izolată de alţi membri ai familiei.

 

 

Măsurile de profilaxie:

  • Respectarea regulilor de igienă personală: spălarea mâinilor cu apă şi cu săpun, obligatoriu înainte de masă şi după folosirea veceului
  • Consumarea apei din fântâni, izvoare numai după ferbere; pe timp de vară e de preferinţă utilizarea apei îmbuteliate.
  • Păstrarea alimentelor uşor alterabile la temperatura frigiderului cu ambalarea şi cu separarea producţiei prime de bucate finite.
  • Protejarea alimentelor de muşte, gândaci, furnici, rozătoare.
  • Respectarea igienei personale la prepararea bucatelor (spălarea mâinilor, după terminarea şi înainte de începerea altui proces tehnologic).
  • Spălarea minuţioasă a veselei de bucătărie şi de sufragerie, cu utilizarea detergenţilor şi clătirea ulterioară a lor în apă fierbinte.
  • Evitarea scăldatului în lacurile neamenajate sau în locurile interzise.

Medic Neuro-Pediatru
Iulia Gavriluță