Diabetul zaharat

Diabetul zaharat (DZ) reprezintă o patologie metabolică caracterizată prin hiperglicemie cronică (nivelul crescut permanent de glucoză în sînge) provocat de insuficienţă sau lipsa completă a insulinei secretată de catre pancreas ( un hormon care reglează nivelul glucozei în sînge). Această patologie poate provoca complicaţii din partea sistemului cardio-vascular, renal, SNC (sistemului nervos central).

DZ poate avea efecte nefavorabile asupra sarcinii, dar nu este o contraindicaţie pentru graviditate. Cele mai multe femei diabetice pot avea o sarcina normală. Totusi, un nivel de glucoză prea ridicat în momentul concepţiei, poate constitui un risc de malformaţie pentru făt; de asemenea, sarcina trebuie sa fie planificată şi supravegheată.

Care este clinica diabetului zaharat?

In dependenţă de tipul de diabet, aceasta maladie se manifestă prin: uscaciune în gură, sete, poliurie (micţiuni dese); poftă de mîncare sporită în acelaşi timp cu pierderea în greutate (în cazul DZ tip I) sau mărirea masei corporale (tip II), slabiciune generală, prurit (mîncărime) a pielii sau a organelor genitale (caracteristic pentru DZ tip II).

Care sunt examinările şi testele pentru stabilirea diagnosticului de diabetul zaharat?

  • Determinarea nivelului de glucoza în sînge-Glicemia, care se face înainte de masă şi după 2 ore după mîncare. Limitele normale ale glucozei înainte de masă trebuie sa fie nu mai mare de 5.5 mmol/l, iar după 2 ore — nu mai mult de 7,7 mmol/l;
  • Determinarea glucozei în urină – Glucozuria. In mod normal în urină nu trebuie sa fie glucoză.
  • Testul de toleranţă la glucoză. Acest test se efectuează dimineaţa după o perioadă de 10-12 ore de foame. Se determină nivelul glucozei pe nemîncate, apoi se dă pacientei să bea o soluţie de glucoză — 100 g în 500 ml de apă. Repetat se determină glucoza peste 1, 2 şi 3 ore. În dependenţă de datele obţinute se va suspecta sau se va stabili diagnosticul de diabet zaharat.

Care sunt tipurile de diabet?

Deosebim cîteva forme de DZ a gravidelor:

1. DZ insulinodependent (tip I)

Acest tip de diabet zaharat se întîlneste cel mai des la gravide. Semnele incipiente ale diabetului zaharat tip I apar în copilărie sau în perioada de maturizare sexuală. Reprezintă o patologie autoimuna care se transmite în majoritatea cazurilor genetic (adică de la parinţi, bunei etc.). Cauza acestei forme de diabet este lipsa relativă sau absolută de insulină, din care cauză necesită administrarea de insulină de la depistarea maladiei pe tot parcursul vietii.

2. DZ insulinoindependent (tip II)

Apare mai des la vîrsta de după 30 ani şi în 80 % de cazuri este insoţită de obezitate. Acest tip de DZ este cauzat de insuficienţa relativă de insulină şi, deaceea, tratamentul se efectueaza la început prin dietă, apoi, dacă este necesar, se trece la medicamente antidiabetice orale (cum ar fi maninil, glibenclamid ş.a.) sau în unele cazuri la insulină. Această formă de diabet este mai puţin gravă pentru gravide, fiind prezentă mai des la primipare (adică femei care nasc prima dată) de vîrstă înaintată.

3. DZ secundar

Reprezintă o formă de DZ ce apare ca rezultat al altei patologii endocrine sau neendocrine: pancreatită cronică, pancreonecroză, tireotoxicoză, acromegalie, feocromacitom, sindromul Cushing. Spre deosebire de celelalte tipuri de DZ acesta poate fi tratat.

Care sunt factorii de risc pentru diabetul zaharat la gravide?

Factorii de risc includ gravidele dupa urmatoarele criterii:

  • Date anamnestice de existenţă a DZ la gravide sau la rudele de gradul I (parinţi, surori, fraţi, copii);
  • Glucozuria (determinarea glucozei în urină) — în mod normal în urină nu trebuie să fie glucoză sau semne clinice de diabet zaharat în sarcini anterioare sau în sarcina prezentă;
  • Nivelul glucozei în sînge pe nemîncate este mai mult de 5,5 mmol/l sau peste 2 ore dupa masă mai mult de 7,8 mmol/l;
  • Obezitate (o crestere cu 20 % a greutaţii corporale);
  • La un copil din sarcinile anterioare masa corpului la nastere peste 4 kg;
  • Moartea fătului din cauze nestabilite sau anomalii de dezvoltare ale acestuia în anamneza;
  • Polihidroamnios (nivelul mai mare de 1,5 l a lichidului amniotic- în care se află fătul);
  • Vîrsta gravidei peste 35 ani;

Care sunt particularităţile diabetului zaharat la gravide?

Se recomandă planificarea sarcinii. Perioada de 7-8 săptămîni după concepţie este foarte importantă pentru că atunci se formează diferitele organe la copil.

Este important ca în perioada premergătoare concepţiei şi în timpul sarcinii să existe un bun control al glicemiei. Deoarece mama şi fătul «împart» acelaşi sînge, glicemia va fi identicată la cei doi. Pe cînd adultul poate tolera perioade mai lungi cu nivele crescute ale glicemiei, dezvoltarea fătului poate suferi în aceste condiţii.

Supravegherea gravidelor ce suferă de DZ se efectuează minuţios de către mai mulţi specialişti: ginecolog, endocrinolog, neuropatolog ş.a.

In prima perioadă a sarcinii gravida cu DZ se prezintă la medic o dată la 1-2 săptămîni, iar în perioada a doua — la fiecare săptămînă.

Unul din cei mai importanţi criterii este determinarea nivelului glucozei din urină, care se face o dată în 4 săptămîni, apoi o dată în 3 săptămîni, şi în ultimul trimestru o dată pe săptămînă.

Gravidele la care s-a depistat DZ gestagen trebuie spitalizate pentru analize suplimentare, stabilirea dozei de insulină şi efectuarea tratamentului profilactic. Gravidele cu DZ trebuie internate în spital de 3 ori pe parcursul sarcinii.

Diabetul gravidelor deseori se supune unui tratament numai cu dietă. Dieta acestor gravide trebuie să fie calorică, bogată în vitamine şi săruri minerale. Însă dacă glucoza sîngelui permanent este mai mare de 8 mmol/l, atunci se trece la tratament cu insulină. Dozarea insulinei necesită schimbări pe parcursul sarcinii.

Necesarul de insulină în timpul sarcinii poate creşte (revenind după naştere la valorile anterioare); tratamentul intensiv şi autocontrolul sunt esenţiale. Graviditatea necesită un supliment de calciu, fier şi vitamine.

Un tratament cu pastile antidiabetice (maninil, glibenclamid ş.a ), expun la riscuri de malformare a copilului şi, deaceea, trebuie oprit în timpul sarcinii şi înlocuit eventual cu o insulinoterapie temporară.

Care pot fi complicaţiile provocate de către diabet?

Este important ca în perioada premergătoare concepţiei şi în timpul sarcinii să existe un bun control al glicemiei. Deoarece mama şi fătul «împart» acelaşi sînge, glicemia va fi identicată la cei doi. Pe cînd adultul poate tolera perioade mai lungi cu nivele crescute ale glicemiei, dezvoltarea fătului poate suferi în aceste condiţii.

Deci,cu cît dezechilibrul diabetului mamei este mai mare cu atît creste riscul pentru făt!

Una din cele mai des întîlnite complicaţii ale DZ este naşterea unui copil cu masa mai mare de 4 kg (făt macrosom). O cantitate excesivă de glucoză transmisă fătului duce la o dezvoltare mai rapidă decît cea normală a copilului. Poate apărea şi aşa numitul — polihidroamnios (mărirea cantităţii de lichid amniotic), care apare din cauza tulburărilor metabolismului glucidic.

Se atestă frecvent malformaţii intrauterine a fătului, hipoxia fătului la naştere (insufucienţa de oxigen), riscul de întrerupere a sarcinii. Perioada de nou-nascut se caracterizeaza prin procese deficitare de adaptare. Nasterea la gravidele bolnave cu DZ se complica frecvent cu ruperea timpurie a pungii amniotice, se observa contractii uterine slabe. Nasterii unui fat macrosom deseori duce la provocarea hemoragiilor sau leziunea tesuturilor la nivelul cailor de nastere.

Medic obstetrician – ginecolog
categoria superioară
G.Shiman

Medic obstetrician – ginecolog
categoria superioară
E.Fomiciova