Ce sunt Antibioticele? Fii informat aici și acum!

ce_sunt_antibioticele_01Ce sunt Antibioticele? (AB):

Definiția: Antibioticele sunt un grup de preparate care au acțiune directă asupra micro organismelor prin stoparea dezvoltării lor în corpul uman.

Astfel, sunt două mecanisme prin care are loc stoparea dezvoltării bacteriene: primul fiind distrugerea bacteriană sau se mai numește efect bactericid și al doile fiind: stoparea activității bacteriene care se mai numește: efect bacteriostatic al antibioticului, ca urmare distrugerea bacteriană are loc prin mecanismele de autoapărare al organismului.

Este important să menționăm că, antibioticele se regăsesc în tratamentul infecțiilor bacteriene și nicidecum în cel al virozelor sau infecțiilor produse de viruși.

În 1928, odată cu apariția penicilinei ce a fost descoperită de către Alexander Fleming, s-a produs o revoluție în lumea medicală, această revoluție ar dura și până în zilele de astăzi, dacă ar fi fost evitată utilizarea irațională a antibioticelor.

Sigur apare întrebarea: de ce irațională?

Mutația bacteriană este un proces în evoluția naturală, care are loc fără intervenția umană, astfel utilizarea corectă a antibioticelor ar epuiza unul din factorii ce favorizează mutația bacteriană.

ce_sunt_antibioticele_02Cum se alege corect un AB?

L-a această întrebare există doar un singur răspuns: antibioticul poate fi indicat doar de către medic, în baza clinicei, al rezultatelor clinice și paraclinice. Inițierea tratamentului desinestătator vă poate pune în pericol viața.

Care sunt așteptările unui AB corect ales?

Un AB utilizat în tratamentul infecției își începe activitate încă de la prima priză. În cazul în care este inițiat tratament cu AB impiric, dar asta are loc aproximativ 90 la sută din cazurile infecțiilor acute primar depistate, dacă lipsește efectul clinic după a 3 priză este necesar de a fi contactat medicul care a prescris AB și posibil să se treacă la o eventulă sistare a acestui AB și/sau ajustarea cu un alt AB.

Care sunt reacțiile adverse?

Recțiile secundare pot fi reacții imediate și pe termen lung.

Recțiile imediate pot fi: reacțiele alergice, reacțiile anafilactice (AB ca și oricare alt medicament este o substanță străină organismului uman, astfel odată prescris este necesar de efectuat test doza).

Alte reacții ale AB pot fi: vomă, greată, diaree, erupții cutanate, urticării, febră, frisoane, dureri musculare, dureri de cap, frecvenţă cardiacă crescută, creşterea frecvenţei respiratorii etc.

Cele pe termen lung: rezistența bacteriană la AB, scăderea imunității.

ce_sunt_antibioticele_03

Ce trebuie să știm despre când se stopează un tratament cu AB!

Odată ce am inițiat tratamentul cu AB, stoparea înainte de un termen de 5 zile vă pune în pericol sănătatea prin faptul că  bacteria rămasă în organism nu va mai fi posibil de a o trata cu același AB ci cu unul mai puternic sau dintr-o altă generație.

Șeful secției Anesteziologie și reanimare

a Serviciului chirurgical-somatic

Ghenadie Severin