“Moldova iese din fum”

Un an de succese şi provocări” este sloganul Zilei Mondiale fără Tutun care se  desfăşoară în perioada 25-31 mai 2017 cu acţiuni de informare şi educare a populației.

În prezent, tabagismul este considerat o maladie care are toate atribuțiile unei pandemii a secolului. S-a estimat, că pierderile anuale nete datorate tutunului, suferite de resursele financiare ale planetei se ridică la 200 miliarde de dolari US, fiecărei mii de tone de tutun consumat îi revine 650 de morţi şi 27,2 de milioane de dolari US, pierderi nete pentru economia mondială.

Cu regret trebuie însă recunoscut faptul că fumatul face parte din existenţa umană cotidiană, fiind încă o expresie a ″stilului de viaţă modern″. Răspîndindu-se în lume ca o epidemie de modă şi comportament, pornită din ţările industriale şi cu o recunoscută rapiditate, tabagismul s-a îndreptat în ultimii ani spre ţările în curs de dezvoltare, inclusiv şi în Republica Moldova.

Cerectările ştiinţifice au demonstrat că utilizarea tutunului este cauza principală a unor maladii fatale. Fumatul este unul din factorii principali de risc major şi agent cauzal la cel puţin şase boli cronice devastatoare: boli cardiace, cancer, boli cerebrovasculare, diabetul zaharat, boli pulmonare distructive cronice şi ateroscleroza etc. Consumatorii de tutun au un risc de 2,3 ori mai mare de a face tuberculoză pulmonară decît nefumătorii.

Deja de un an, pe teritoriul IMSP Spitalului Clinic Municipal nr.1 se realizează activități de promovare a modului de viață fără fum de țigară, iar interzicerea fumatului se monitorizeaza prin instalarea camerelor video, în cazul depistării incidentelor, se duc discuții constructive cu persoanele fumătoare care fac abatere de la restricție.