Ziua Internationala a Moaselor

Ziua Internationala a Moaselor a fost marcata astazi la spitalul nr 1, din capitala, femeile au fost felicitate si au primit flori

Copii sanatosi si mame fericite! Asta si-au dorit moasele, de ziua lor profesionala.

La spitalul nr 1, din capitala, femeile au fost felicitate si au primit flori. Ziua Internationala a Moaselor a fost marcata astazi in peste 50 de tari din toata lumea.

Ludmila Boleac a imbracat halatul alb inca acum 28 de ani. Isi aminteste si acum de emotiile care au coplesit-o atunci cand a intrat pentru prima data in sala de nasteri.

Ludmila BOLEAC, MOASA “ Emotii sunt si acum. Pana nu vezi copilul pe burta mamei.. Avem un tel unic, ca mama si copilul sa fie sanatos. ”

A inceput sa munceasca ca moasa cand avea 19 ani. In tot acst timp, Ludmila Boleac a asistat la sute de nasteri si spune ca multe dintre ele i s-au intiparit in minte.

Ludmila BOLEAC, MOASA “ In 2010, s-a nascut o fetita de 6 kilograme si 200 de grame…”  

Alaturi de medic, moasa supravegheaza femeile in ultimele saptamani de sarcina, asista in timpul nasterii copilului si le ajuta pe paciente in urmatoarele saptamani.

“-Totul e bine? Cum va simtiti?

Anisoara ieri a devenit mama pentru prima data. A nascut o fetita sanatoasa si i-a pus numele Gloria.

Pentru Valentina Brac astazi a fost ultima zi de munca. Femeia, in varsta de 65 de ani, pleaca la pensie, dupa 48 de ani de lucru. Spune ca nu ii este deloc usor sa paraseasca spitalul.

Valentina BRAC, MOASA  «Astăzi, mă abţin. Ieri am plâns puţin, insă astăzi mă abţin. Eu m-am născut de Ziua lucrătorului medical şi plec la pensie de Ziua Internaţională a Moaşelor. 

La spitalul numarul 1 din capitala, astazi moasele au fost felicitate si au primit flori.

Iurie DONDIUC, DIRECTOR SPITAL NR.1„ „

Si pentru ca au fost felicitate de dimineata, in loc de sampanie, moasele au ciocnit cu ceai si cafea, iar apoi si-au continuat munca. Ele si-au dorit copii sanatosi si nasteri fara complicatii.

Doar in acest spital muncesc 87 de moase. Administratia intitutiei spune ca numarul lor este in continua scadere, din cauza lefurilor mici.

Pentru prima data Ziua Internationala a moaselor a fost aniversata in anul 1991. De atunci, peste 50 de natiuni marcheaza aceasta sarbatoare. In Republica Moldova sunt acum 790 de moase.

/www.protv.md/