Săptămâna Mondială a Alăptării 2016

Fiecare a doua mama renunta la alaptat in primele 6 luni de viata ale copilului sau. Medicii spun ca urmarile pot fi periculoase

Fiecare a doua mama renunta la alaptat in primele 6 luni de viata ale copilului sau, iar consecintele pot fi periculoase, spun medicii. In saptamana mondiala a alaptarii, ministrul Sanatatii, Ruxanda Glavan, a indemnat mai multe pacinete de la Spitalul nr 1, sa nu renunte la alaptat. Alte zeci de viitoare mamici s-au adunat astazi la un seminar, organizat cu acest scop.

Ecaterina Danga a devenit mamica pentru a doua oara si spune ca isi va alapta natural copilul, asa cum a procedat si dupa prima nastere. Si asta pentru ca laptele matern are mai multe beneficii decat cel artificial.

Potrivit statisticilor, insa, fiecare a doua mama renunta sa-si alapteze copilul in primele 6 luni, durata de alaptare fiind mai mica decat in alte tari. Ministrul sanatatii a venit astazi cu sfaturi pentru mamici.

Alaptarea la san asigura o crestere fizica si psihica echilibrata a copiilor, dar si contine substante care protejeaza micutii de numeroase infectii, ceea ce nu se gaseste in laptele praf. Din acest motiv, medicii indeamna ca mamele sa alapteze pana la un an si jumatate, chiar daca vor sa se angajeze la serviciu.

Ruxanda GLAVAN, MINISTRUL SANATATII “Legislatia prevede ca mamele cre alapteaza au dreptul la o pauza suplimentara.”

Pentru a se informa despre cum sa alapteze corect, zeci de viitoare mamici si-au dat intalnire la un seminar, organizat cu acest scop.

Iar tinerele au aflat tot de au avut nevoie despre alaptarea la san.

Evenimentul a fost organizat in cadrul saptamanii mondiale a alaptarii, care este marcata anual in peste 175 de tari. Potrivit datelor de la Centrul National de Sanatate Publica, la nivel global, peste 800 de mii de copii sub 5 ani ar fi putut fi salvati daca ar fi fost alaptati pana la aproape 2 ani.

www.protv.md