Obezitatea i-a distrus sănătatea şi l-a adus la limita disperării. Povestea unui bărbat de 250 de kg

Stresul şi alimentaţia greşită i-au făcut viaţa grea. La 45 de ani, Tudor Taşnic a ajuns să cântărească aproape 250 de kilograme. Obezitatea i-a distrus sănătatea şi l-a adus la limita disperării.

Acum, bărbatul este decis să-şi refacă viaţa şi a apelat la ajutorul medicilor.

Tudor Taşnic este, în prezent, ţintuit la pat în secţia terapie a Spitalului Clinic Municipal numărul 1. Bărbatul a fost internat aici în stare gravă. Totul a început acum 13 ani, când şi-a pierdut locul de muncă.

«Şi mâncam bunişor binişor şi nu am atras atenţia aşa tare, credeam că îi normal, dar când am ajuns după 160, am zis că trebuie de apucat de ceva», a spus pacientul, Tudor Tașnic.

A încercat să mănânce mai puţin, dar nu i-a pre reuşit. Uneori, la o singură masă, putea consuma peste trei kilograme de alimente.

«Erau moment când mâncam două farfurii de borş şi o farfurie bună de felul doi, şi vreo jumătate de kilogram de suc, ceva aşa. Cu salată cu tot», a spus pacientul, Tudor Tașnic.

Deşi este în spital, bărbatul nu poate renunţa la vechile obiceiuri alimentare.

«Acum la amiază i-am dat borş, tot două felii de pâine şi din nou terci cu pârjoală şi ceai.

— A mai cerut ceva în plus?

— A mai cerut o porţie.»

Soţia, care era singurul său sprijin, a murit acum un an, iar cei doi copii îl vizitează rar. Doar prietenii şi sora îl susţin. Singura speranţă la o viaţă normală este operaţia de micşorare a stomacului.

«Eu sper numai la operaţia ceea care se spune acum că se poate de făcut la stomac», a spus pacientul, Tudor Tașnic.

Medicii spun că starea bărbatului este critică, iar orice intervenţie chirurgicală îi pune viaţa în pericol.

«Patologia cardiacă gravă avansată, ea de fapt se află pe primul plan. Sunt implicate şi alte organe, cum ar fi ficatul, pancreasul, rinichii ca rezultat al afecţiunii cardiace», a afirmat vicedirectorul Spitalului Municipal nr. 1, Ion Arteni.

Pentru a ajunge pe masa de operaţii, bărbatul trebuie să fie pregătit medical şi să dea jos câteva zeci de kilograme.

«Trebuie să renunţe la produsele de panificaţie şi dulciuri şi să treacă la legum, peşte şi carne. Este interzisă prăjirea alimentelor, să nu fie gătite cu mult ulei. Pot fi făcute pe grătar, la cuptor sau fierte», a spus gastroenterologul, Victoria Babițchi.

«Cel puţin 25-30 de kilograme până la intervenţia chirurgicală, după care are loc o remisie semnificativă a patologiei asociate. Ca apoi să poată fi operat. Iarăşi în prezenţa unor constante biologice a corpului bune», a spus chirurgul, Sergiu Balan.

Anul trecut, aproape 63 de mii de moldoveni ajuns la medic din cauza obezităţii, cu 4600 mai mulţi decât în 2015.

/www.publika.md/