Pictorii autohtoni şi-au vândut tablourile pentru a-i ajuta pe copiii născuţi prematur

Peste 30 de tablouri semnate de pictori autohtoni au fost scoase aseară la vânzare în cadrul unei expoziţii de caritate. Evenimentul a fost organizat de un ONG, iar în total s-au adunat cinci mii de lei. Banii vor fi donaţi unor maternităţi unde sunt îngrijiţi copiii născuţi prematur. 

Potrivit organizatorilor, din banii adunaţi vor fi procurate echipamente medicale pentru Institutul Mamei şi Copilului, dar şi pentru Spitalul Clinic Municipal numărul 1 din Capitală.

«Menirea asociației noastre este de a fi glasul copilului prematur, necătând la ceea că pe an se nasc 2000 de copii prematuri în societate nu se vorbește despre aceasta nu se știu problemele lor, vrem să îmbunătățim lucrurile în toate aceste domenii», a declarat organizatorul evenimentului, Aza Onica. 

Pictorii spun că au acceptat cu plăcere să-şi vândă tablourile pentru o cauză nobilă. Cea mai scumpă lucrare valorează 950 de euro, iar cea mai ieftină 3.000 de lei.

«S-a discutat ca să aducem cât mai diverse picturi, cât mai diverse tematici ca lumea să aibă ce să aleagă. Trebuie de ajutat copilașii și din acest motiv ne-am gândit că trebuie să ajutăm», a spus pictorul Gheorghe Lisita. 

«Am acceptat cu mare plăcere să fac un gest nobil pentru copii prematuri născuți, e foarte frumos și-i mai frumos când datorită creației poți să ajuți pe cineva mic», a spus pictorul Robert Ixari. 

Medicii susţin că în prezent întreţinerea copiilor născuţi prematur este foarte costisitoare.

«Aici au loc și nașterea copiilor cu masă mică care necesită un tratament special, resuscitare. Tratamentul și îngrijirea copiilor prematuri este foarte de lungă durată, foarte anevoioasă și necesită foarte mari resurse», a spus directorul Centrului Perinatologic din Chişinău, Iurie Dondiuc. 

Printre cauzele naşterilor premature, se numără, consumul de alcool, fumatul, dar şi bolile genetice. Astfel, Ministerul Sănătăţii a demarat mai multe campanii de informare pentru a preveni fenomenul.

«Principala politică a Ministerului de Sănătate este lupta împotriva nașterilor premature pentru că nu este important doar ca o astfel de familie să aibă suportul gratis al sistemului de sănătate dar ca să preîntîmpinăm de aceea prin politicile de sănătate, la nivelul medicului de familie sunt promovate politicile sănătoase de preîntîmpinare a nașterilor premature», a declarat viceministrul Sănătăţii, Liliana Iaşan. 

Vizitatorii au apreciat gestul organizatorilor.

Anual în Republica Moldova se nasc prematur aproximativ 2.000 de copii.

/www.publika.md/