Noile staţii de producere a oxigenului pur fac minuni

Noile staţii de producere a oxigenului pur fac minuni. Mamele şi bebeluşii le simt direct efectul.

Femeile operate la maternitatea numărul unu din Capitală, dar şi bebeluşii născuţi prematur aici îşi revin mai repede faţă de acum jumătate de an. Pacienţii beneficiază de terapie cu oxigen pur de 98%. Anterior, acest gaz era de o calitate mai joasă, iar în consecinţă, procesul de reabilitare a pacienţilor era mai anevoios.

La sfârşitul anului trecut, la Spitalul Clinic Municipal numărul unu din Capitală au fost instalate două staţii de producere a oxigenului pur.

«Aerul este luat din exterior. El pătrunde în aceste două mari generatoare unde se usucă şi se purifică. În aceste două vase are loc separarea aerului de azot şi hidrogen. Iar în acest vas se stochează oxigenul pur care printr-o conductă specială se duce la consumatori», a explicat directorul Spitalului Clinic Municpal nr. 1, Victor Savin.

Anterior, administraţia spitalului cumpăra oxigenul în stare lichidă şi îl transforma în gaz. Procesul era realizat cu ajutorul unei instalaţii vechi de peste 25 de ani, care în orice moment putea exploda. Iar oxigenul  obţinut astfel avea o puritate de doar 86%.

«Brusc se ridica presiunea internă până la 20 de atmosfere. Nişte supape trebuiau deschise pentru ca acest oxigen sub presiune să se evacueze în aer, în caz contrar am fi avut un pericol mare», a spus Victor Savin.

Medicii spun că datorită oxigenului cu o puritate înaltă pacienţii îşi revin mai repede.

«Nici aparatele utilizate nu se uzează atât de repede. Şi bebeluşii se simt mai bine. Îşi revin mai uşor şi eficacitatea tratamentului este mai evidentă», opinează şeful secţiei Reanimare nou-născuţi, Vadim Leucă.

«E mai uşor, mai rapid şi nu sunt necesare atâtea aparate ca pe vremuri şi nici multe mâini în plus. Dar aşa doar o asistentă poate conduce întreaga reţea», se bucură anestezologul Larisa Terleţchi.

Instalaţia a costat 2 milioane 800 de mii de lei. Cea mai mare parte din sumă a fost oferită de Compania Naţională de Asigurări în Medicină. Staţii similare mai există în alte cinci instituţii medicale din Capitală.

/www.publika.md/